Main Content

MS20: Réway je pripravený na pozíciu lídra i kapitánske c-éčko

pondelok, 15. december 2014 17:05 | Autor: TASR

MS20: Réway je pripravený na pozíciu lídra i kapitánske c-éčko
MS20: Réway je pripravený na pozíciu lídra i kapitánske c-éčko | zdroj: © TASR

Bratislava 15. decembra (TASR) - Jedným z hlavných lídrov slovenskej reprezentácie do 20 rokov na majstrovstvách sveta v Kanade by mal byť Martin Réway.

Devätnásťročný útočník Sparty Praha verí, že so spoluhráčmi sa im podarí splniť hlavný cieľ a tým je postúpiť zo základnej skupiny a vyhnúť sa bojom o záchranu.

Mladý útočník je zvyknutý na úlohu lídra a chce sa jej zhostiť čo najlepšie. "Pred rokom to bolo hlavne na mne a na Markovi Daňovi. Teraz to bude asi na mne, ale nejdem tam hrať sám. Bude nás tam 23 chalanov, ktorí pôjdeme za jedným cieľom a chceme reprezentovať čo najlepšie," povedal po pondelňajšom tréningu. Aj keď hlavný tréner výberu Ernest Bokroš ešte neprezradil mená kapitána a asistentov, jedným z horúcich kandidátov na "C-éčko" je práve Réway. "Som na túto úlohu pripravený. Bol som kapitán na turnaji vo Švajčiarsku a aj skôr v kariére, takže z tohto pohľadu je to v poriadku," uviedol.

Šampionát do 20 rokov sa uskutoční v kanadských mestách Toronto a Montreal v dňoch od 26. decembra 2014 do 5. januára 2015. Mladí Slováci sa predstavia v základnej A-skupine spoločne s rovesníkmi z Kanady, Fínska, USA a Nemecka. Svoje zápasy v skupine odohrajú v hale Bell Centre v Montreale. "Pôjdeme od zápasu k zápasu. Podľa mňa nie je namieste si dávať nejaké konkrétne ciele. Je to turnaj a každý môže vyhrať s každým. Nastúpime do každého zápasu na sto percent a na ľade necháme všetko," pokračoval Réway.

V boji o postup by mal byť rozhodujúci posledný zápas s Nemeckom, no mladí Slováci sa pokúsia získať potrebné body už skôr v súbojoch so silnými protivníkmi: "Budeme sa snažiť uhrať ich už predtým, ale sme si vedomí, že to budú nesmierne ťažké zápasy. Duel s Nemeckom by mal rozhodnúť, ale určite tam nejdeme len kvôli jednému stretnutiu."

Réway odohral v prebiehajúcej sezóne českej extraligy 23 zápasov, v ktorých nazbieral 21 bodov za 5 gólov a 16 asistencií. "Strelecky to nie je najlepšie, keďže mám len päť gólov, ale som v pohode. A myslím si, že celý tím je v pohode. Máme tu dobrú partiu a to je najdôležitejšie."

Réway bude hrať zápasy na štadióne tímu, ktorý ho draftoval do NHL. Montreal si ho vybral v roku 2013 vo 4. kole z celkovo 116. miesta. Mladý útočník však o prechode do zámoria zatiaľ príliš neuvažuje. "Montreal nemá problém s tým, že hrám českú extraligu namiesto AHL. Obe ligy sú asi na rovnakej úrovni. Povedal som im, že sa chcem najprv poriadne vyhrať v Čechách, byť tam jeden z najlepších hráčov a potom by som v pohode zvládol prechod do NHL," dodal.