Main Content

Stratený syn Barcelony našiel tvár na nečakanom mieste

nedeľa, 14. december 2014 14:20 | Autor: Jakub Mihálik

Stratený syn Barcelony našiel tvár na nečakanom mieste
Stratený syn Barcelony našiel tvár na nečakanom mieste | zdroj: © TASR

Zo všetkých možných miest, našiel niekdajší rekordér Barcelony svoju futbalovú tvár na tom najneočakávanejšom futbalovom mieste. A opäť žiari.

Bol futbalovým hitom. Zo stoviek hráčov, ktorí sa pri zúfalom hľadaní „nového Messiho“, počas svojej mládežníckej kariéry dostali do porovnávania s argentínskou superhviezdou, práve on mal byť najnádejnejší. Syn srbského otca, bývalého futbalistu, a španielskej matky, Bojan Pérez Krkić, v mládežníckych tímoch FC Barcelona prekonal strelecký rekord Lionela Messiho. Ponášal sa naňho, nielen výškou, ale aj ľahkosťou, akou sa dostáva ku gólom a ničí svojich súperov.

Všetci, ktorí sledujeme FC Barcelona bližšie, sme sa nádejali, že fantastická akadémia La Masia v krátkom čase vyprodukuje dvoch hráčov, ktorí dobyjú svet. Bolo by to však asi až príliš romantické, ak by sme čakali, že len tri roky po jednom z najlepších futbalistov histórie, vyjde z ich radov hráč podobného rangu. Bojan však lámal rekordy, aj tie, ktoré stanovil samotný Messi. Za seniorský tím debutoval vo veku 17 rokov a 19 dní – rekord Barcelony. O tri dni neskôr debutoval aj v Lige majstrov – rekord Barcelony. O ďalší mesiac neskôr vsietil svoj prvý ligový gól, a snáď ani netreba hovoriť, že opäť znamenal barcelonský rekord, ktorý, samozrejme, dovtedy držal Lionel Messi. Bojan bol členom La Masie od svojich ôsmich rokov. Bol vypiplaný pre barcelonský štýl. Zdalo sa, že sú nerozdeliteľní. Mnohí sme pochybovali, že by mohol uspieť hocikde inde, Barcelonu mal totiž v krvi.

Bojan po tom, čo pochopil, že v barcelonskom tíme nie je preňho dostatok miesta, akoby svoje pôsobiská vyberal tak, aby sa jedného dňa do Barcelony mohol vrátiť. Pri svojom prvom hosťovaní zamieril do AS Rím. Vtedy ho trénoval Luis Enrique, bývalý kouč barcelonského Béčka, ktorý takisto v závetrí čakal na svoju životnú šancu trénovať Blaugranes. Práve Luis Enrique mal zaručiť barcelonský progres Bojana na nebarcelonskom území. Nevyšlo. Bojan následne zamieril do AC Milána, klubu, ktorý neraz prijal hviezdu zo Španielska, v nádeji, že znovunaštartuje svoju kariéru a posunie Rossoneri ďalej. Bojan hľadal veľkoklub s rodinnou atmosférou, presne na štýl Barcelony. Nevyšlo ani tentokrát a Barcelona musela Bojana prijať znova. Do tretice Bojan šťastie skúšal v Ajaxe Amsterdam. Asi vo svete neexistujú dva viac prepojené kluby ako Ajax a Barcelona, či už históriou, legendami, štýlom hry i štýlom výchovy mládeže. Bojan však neuspel ani v slabšej holandskej lige. Asi nie preto, že by na ňu nemal. Bol akoby stále myšlienkami v Barcelone. V Amsterdame nezapadol do kabíny, nezvykol si na život v meste bicyklov, keď sa ho pýtali na Barcelonu, hovoril o nej ako o svojej, napriek tomu, že bol hráčom iného tímu. A tak ani amsterdamská avantúra nemala pre Bojana šťastný koniec.

Keď sa ospevujú Messiho prednosti, pochybovači vyrukujú so starou známou skúškou správnosti britského fanúšika: „Je skvelý, no uznávať ho budem, až keď to dokáže v upršaný deň nad Stokeom.“ Stoke City, jeden z najtradičnejších anglických klubov, bol a je dlhé roky označovaný za exemplárny príklad britského futbalu. Tvrdosť, priamočiarosť, fanatickí, no nemilosrdní diváci. Mnohí odporcovia Messiho neveria, že by uspel v Premier League, práve kvôli Stokeu a podobným tímom, ktorí by Messiho členky brúsili na dennom poriadku. Preto sa zdal krok Bojana Krkića, ktorý v lete tohto roku podpísal zmluvu práve so Stoke City, ako dopredu odsúdený na zánik.

Prešli štyri mesiace a Bojanovo pôsobenie v Stoke je už teraz úspešnejšie ako všetky tri predchádzajúce zastávky. Dokopy. Bojan sa usídlil v základnej zostave Potters a dokonca si už aj získal rešpekt náročného publika s červeno-bielym pruhovaním. Netrúfam si presne pomenovať dôvod tohto prekvapenia, no je možné, že Bojan už naplno pochopil, že Barcelona je jeho minulosťou, nie budúcnosťou. Prestal sa sústrediť na možný návrat na Camp Nou a začal sa sústrediť na svoju kariéru. Tu a teraz. Na prerušenie tak silného zväzku, ktorý (kedysi) zlatý chlapec Barcelony mal so svojim materským klubom, je úplný protipól s názvom Stoke City, ako stvorený. A možno je novým odrazovým mostíkom pre Bojanovu kariéru. Hoci sa to nezdá, španielsky reprezentant má ešte stále len 24 rokov a väčšinu kariéry pred sebou. Bude to ešte náročná cesta, no pre, ešte pred nedávnom „zhasnutú hviezdu“, predsa len svieti svetlo na konci tunela.