Main Content

Volejbal-ME kval.: V Púchove zabojujú o postup na šampionát kadeti aj kadetky

streda, 7. január 2015 17:05 | Autor: TASR

Bratislava 7. januára (TASR) - Už o dva dni sa pozornosť slovenskej volejbalovej verejnosti upriami na Púchov. V tamojšej hale sTC sa od piatka do nedele uskutočnia kvalifikačné turnaje o postup na majstrovstvá Európy mužov do 19 rokov a žien do 18 rokov. Na jednom mieste tak budú o postup na záverečný šampionát bojovať dva slovenské tímy. Informoval portál Slovenskej volejbalovej federácie svf.sk.

Volejbalisti do 19 rokov (kadeti) sa v D-skupine stretnú s Poľskom a Bieloruskom. Zverenci trénera Ivana Hiadlovského sa v záverečnej príprave predstavili v závere minulého roka na tradičnom turnaji družstiev zo stredoeurópskej zóny MEVZA Championships a v Púchove obsadili druhé miesto za Českom. Po krátkej pauze sa družstvo stretlo opäť v rovnakom meste a v dejisku kvalifikácie sa poctivo pripravuje na vrchol sezóny.

Mladí Slováci odštartujú kvalifikačné boje v piatok od 20.00 h proti Bielorusku, v sobotu majú voľno a v nedeľu si takisto večer o ôsmej zmerajú sily s favoritom skupiny Poľskom. Celkovo o postup na záverečný turnaj majstrovstiev Európy, ktorý sa od 4. do 12. apríla 2015 uskutoční v Turecku, bojuje 31 tímov rozdelených do ôsmich skupín. Keďže domáci Turci majú účasť na šampionáte istú, hrá sa o ďalších 11 miesteniek. Na ME postúpia víťazi všetkých ôsmich kvalifikačných skupín a najlepšie tri tímy z druhých miest.

"Sústredíme sa najmä na úvodný zápas s Bieloruskom, ktorý bude veľmi dôležitý. S favoritom skupiny Poliakmi sa pokúsime o čo najlepší výsledok. Naším cieľom je postup na majstrovstvá Európy, ktorý by mohol prísť aj z druhého miesta. Radi by sme vyhrali oba zápasy, ale sme realisti. Na kvalifikáciu sme pripravení, všetci sa tešíme a verím, že dosiahneme dobré výsledky," povedal pre svf.sk tréner Hiadlovský.

Slovenskí kadeti sa na majstrovstvá Európy dostali naposledy pred 10 rokmi. Na šampionáte v Lotyšsku vtedy v roku 2005 viedol tím takisto Hiadlovský a jeho súčasný asistent Martin Vaško hral na šampionáte na poste nahrávača. Slováci vtedy obsadili výborné 4. miesto, dostali sa tým pádom aj na majstrovstvá sveta do Alžírska, kde skončili na 8. mieste.

Aj reprezentantky do 18 rokov (kadetky) hrali koncom minulého roka MEVZA Championships a na turnaji v maďarskom meste Nyiregyháza skončili na treťom mieste. Družstvo trénera Ladislava Popeláša je už od 2. januára v dejisku kvalifikácie v Púchove, kde odohralo dva prípravné zápasy so Španielskom s výsledkami 3:2 a 1:3.

V kvalifikačnej E-skupine sa mladé Slovenky stretnú s Portugalskom, Nórskom a Talianskom. Boje v skupine odštartujú v piatok od 17.30 h proti Portugalsku, v sobotu sa v rovnakom čase stretnú s Nórskom a v nedeľu nastúpia takisto o 17.30 h proti najväčšiemu favoritovi skupiny Taliansku. Na ME do Bulharska (28. marca - 5. apríla 2015) postúpia víťazi a tri najlepšie tímy z druhých miest z ôsmich kvalifikačných skupín. Domáce Bulharky majú ako organizátor isté miesto, o ďalších 11 miesteniek bude bojovať celkovo 31 tímov.

"O Portugalsku máme najviac informácií, preto sme si ich dali na úvod. Určite je to zdolateľný súper, ale bude záležať od toho, ako sa k tomu postavia dievčatá. Prvý zápas je veľmi dôležitý a rozhodne o veľa veciach. Ak ho nezvládneme, tak sa dostaneme do veľmi nepríjemnej situácie a nádej na postup výrazne klesne. Na Portugalsko sa pripravujeme minimálne tri týždne, na turnaji MEVZA v Maďarsku, ako aj teraz so Španielkami sme obranu i dohrávanie lôpt ladili na prvý kvalifikačný zápas. Nórsko je súper na podobnej úrovni ako Portugalsko a favoritom skupiny bude asi Taliansko. Naším cieľom je postup na majstrovstvá Európy," povedal tréner Ladislav Popeláš.

Slovenské kadetky štartovali na ME naposledy v roku 2011 a v Turecku obsadili 6. miesto. Vďaka tomu sa kvalifikovali aj na majstrovstvá sveta, ktoré sa konali takisto v Turecku a Slovenky tam skončili na 10. priečke. Na ME sa prebojovala aj generácia predtým, ktorá obsadila na európskom šampionáte 2009 v holandskom Rotterdame skvelé 4. miesto. Na svetovom šampionáte v tom istom roku v Thajsku skončili Slovenky 14. V roku 2013 sa Slovenky na ME neprebojovali.

Nominácia kadetov na KME v Púchove (9.-11. januára):

nahrávači: Matúš Jalovecký (VKP Bratislava/Žilina), Samuel Goč (Svidník)

smečiari: Martin Jančura, Július Firkaľ, Šimon Kozák (všetci COP Trenčín), Patrik Pokopec (Nové Mesto n. Váhom)

blokári: Jakub Kováč, Samuel Jurík (obaja COP Trenčín), Eduard Pizur (Chemes Humenné)

univerzáli: Jakub Petráš, Jakub Mikula (obaja COP Trenčín)

libero: Tomáš Patúc (COP Trenčín)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Ivan Hiadlovský

Asistent trénera: Martin Vaško

Masér: Vladimír Švitel

Štatistik: Daniel Bruch

Program kvalifikácia ME v Púchove:

9. januára: 20.00 h SR - Bielorusko

10. januára: 20.00 h Bielorusko - Poľsko

11. januára: 20.00 h Poľsko - SR

Zloženie skupín:

A-skupina (Turecko): Turecko, Rumunsko, Maďarsko, Gruzínsko

B-skupina (Srbsko): Srbsko, Francúzsko, Ukrajina, Švajčiarsko

C-skupina (Chorvátsko): Chorvátsko, Poľsko, Fínsko

D-skupina (Nemecko): Nemecko, Španielsko, Bielorusko, Izrael

E-skupina (SLOVENSKO): SLOVENSKO, Taliansko, Portugalsko, Nórsko

F-skupina (Čierna Hora): Čierna Hora, Holandsko, Rakúsko, Grécko

G-skupina (Lotyšsko): Lotyšsko, Belgicko, Slovinsko, Estónsko

H-skupina (Rusko): Rusko, Česko, Dánsko, Litva

Nominácia kadetiek na KME v Púchove (9.-11. januára):

nahrávačky: Dominika Ramajová (Brusno), Lucia Sedláčková (Bilíkova)

smečiarky: Natália Balcová, Monika Šimková, Viktória Veliká (všetky COP Nitra), Karolína Fričová (Slávia UK)

univerzálky: Karin Šunderlíková (Bilíkova), Monika Stümpelová (COP Nitra)

blokárky: Simona Cigániková (BVK), Petra Adamovičová (Senica), Katarína Körmendyová (COP Nitra)

libero: Michaela Španková (COP Nitra)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Ladislav Popeláš

Asistent trénera: Zuzana Bartošová

Masér: Mária Franková

Team manager: Jozef Pavlík

Štatistik: Vladimír Bradáč

Program kvalifikácie ME v Púchove (sTC Aréna):

9. januára: 15.00 h Nórsko - Taliansko, 17.30 h SR - Portugalsko

10. januára: 15.00 h Taliansko - Portugalsko, 17.30 h Nórsko - SR

11. januára: 15.00 h Portugalsko - Nórsko, 17.30 h Taliansko - SR

Zloženie skupín:

A-skupina (Turecko): Turecko, Rumunsko, Maďarsko, Gruzínsko

B-skupina (Srbsko): Srbsko, Francúzsko, Ukrajina, Švajčiarsko

C-skupina (Chorvátsko): Chorvátsko, Poľsko, Fínsko

D-skupina (Nemecko): Nemecko, Španielsko, Bielorusko, Izrael

E-skupina (SLOVENSKO): SLOVENSKO, Taliansko, Portugalsko, Nórsko

F-skupina (Čierna Hora): Čierna Hora, Holandsko, Rakúsko, Grécko

G-skupina (Lotyšsko): Lotyšsko, Belgicko, Slovinsko, Estónsko

H-skupina (Rusko): Rusko, Česko, Dánsko, Litva