Main Content

Spasibo Rusko za najlepšie hry v histórii. Slovensko sa má čo učiť

pondelok, 24. február 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Spasibo Rusko za najlepšie hry v histórii. Slovensko sa má čo učiť
Spasibo Rusko za najlepšie hry v histórii. Slovensko sa má čo učiť | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Skončili sa XXII. zimné olympijské hry v ruskom Soči. Skončilo sa sedemnásť dní plných pútavého zimného športu. Videli sme množstvo príbehov, ktoré napísali nielen víťazi, ale aj tí druhí. A hoci by sa to nemalo písať, lebo na olympijských hrách (vraj) vyhráva každý už len za účasť, tak treba povedať, že história si pamätá iba víťazov. A tými sa stali bez pochýb predovšetkým Rusi, ktoré zorganizovali najlepšie hry v histórii!

Pred nimi sme počúvali množstvo pochybností, vyťahovali sa proti Rusom aj tie najmenšie chybičky krásy, z ktorých sa snažili západné média urobiť senzácie, a tým zdiskreditovať organizátorov. No prakticky hneď po začiatku hier sa táto kampaň skončila, pretože už nebolo čo ukazovať. Všetko totiž klapalo ako malo! A buďte si istí, že niektorí tam išli hľadať iba chyby, no zostali sklamaní, nenašli nič.

Naopak, počas priebehu hier sa začali množiť samé chvály ako huby po daždi. Tí, pre ktorých to boli už x-té hry, do jedného hovorili, že niečo takéto tu ešte nebolo. Boli to hry pre športovcov, ktorí mali tú česť súťažiť na futuristických športoviskách. Fantastický olympijský park na brehu Čierneho mora, špičkové športoviská v horách Kaukazu a tiež olympijské dediny, ktorým by nielen na Slovensku udelili nejednu hviezdičku kvality. Ak mal niekto nejaké pochybnosti o tom, či to Rusi zvládnu, tak skvelé hry mu dali najlepšiu odpoveď. Odteraz sa budú budúce zimné sviatky porovnávať so Soči, a trúfam si povedať, že tomu tak bude ešte veľmi dlho.

Zaslúženou odmenou pre Rusko je nielen uznanie od celého sveta, ale aj úspech ich športovcov. Zborná sa síce pomaly rozbiehala, no mala raketový finiš, keď jej začalo „cinkať“ vo veľkom štýle. Rusi boli najlepší v medailovej bilancii krajín, získali najviac medailí v súčte a zlatou bodkou bol dokonalý triumf v posledný deň ZOH v kráľovskej disciplíne behu mužov na 50 km. O niečom takom my môžeme iba snívať, veď keby nám ruský systém nevychoval Nasťu …

Aj Rusi v minulosti zaspali na vavrínoch. Pred štyrmi rokmi boli až na 11 mieste, keď mali iba tri zlaté a celkovo ani polovicu zo súčasného počtu medailí. Vtedy si povedali, že takto nie, a za štyri roky vystúpili až na vrchol. Preto by sme si z Rusov mali zobrať aspoň malý príklad. Nielenže vybudovali skvelé športoviská, ale na nich ponúkli svetu aj špičkových športovcov. My vybudujme minimálne športoviská, nech sa na nich športovci pripravia na úspech. Ak nie, tak sa už pozerajme v cudzine po novej Nasti, inak medaila nebude. No to je už iný príbeh.

Do svidanija Soči, vidíme sa o štyri roky v Pjongčangu, hádam aj slovenskými športovcami, ktorí nepôjdu iba na výlet.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na hry v Soči?