Main Content

Famóznej Nasti radšej pomáhajme, lebo dopadne ako tí druhí

streda, 12. február 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Famóznej Nasti radšej pomáhajme, lebo dopadne ako tí druhí
Famóznej Nasti radšej pomáhajme, lebo dopadne ako tí druhí | zdroj: © TASR

Nasťa Kuzminová síce (zatiaľ) nepridala do svojej zbierky ďalšiu olympijskú medailu, ale svojím vystupovaním si ešte viac získala slovenských fanúšikov. Rodená Ruska ukazuje ostatným Slovákom ako to má vyzerať, no my to ešte nevieme!

Komentár Filipa Chudého

Doslova šialenstvo sa spustilo na Slovensku po víťazstve Nasti Kuzminovej v šprinte na 7,5 km. Ním obhájila nielen zlatú medailu, ale pritiahla na seba obrovskú pozornosť. Tento ošiaľ je určite väčší ako bol pred štyrmi rokmi vo Vancouveri, kde už mala o takomto čase bilanciu 1-1-0. Na tratiach vo Whistleri sa totiž od nej prakticky nič nečakalo. Išla si tam svoje preteky a žala úspechy. Teraz sa situácia zopakovala, len s tým rozdielom, že po šprinte už nemala pokoj, hoci sa o to jej realizačný tím snažil.

S úspechom prišli aj povinnosti, ktoré ju trochu vyčerpali, no hlavne rozladili. V stíhačke to nebola tá Nasťa zo šprintu. Kým pred prvou súťažou mala v hlave iba súťaž, tak pred druhou už kopu zbytočných blbostí, ktoré ju podľa mňa pripravili o medailu. Preto ponúknem malú radu do budúcnosti. Radšej sa zamerať iba na to, čo musí absolvovať (oficiálna tlačovka, medailový ceremoniál), trochu povoliť z ostatného (krátky brífing pre slovenské médiá a dôležitejšie gratulácie) a ostatné absolútne ignorovať!

Nasťa je zlatá žena, ktorá by najradšej vyhovela všetkým, no v tomto prípade by mala byť skôr drzá! Respektíve, taký by mal byť aj jej realizačný tím. Veď sa len pozrime, čo všetko sa udialo za necelých 48 hodín medzi pretekmi. Pre verejnoprávnu TV mala minimálne tri rozhovory, pre ostatné TV vždy aspoň jeden, a to radšej nepočítam ďalšie rozhovory. Preto zopakujem, radšej jeden brífing pre všetky média naraz, ktorý by trval päť minút, nie každému médiu osobitne päť minút. A že to bude pre niekoho zo siedmej veľmoci málo? Tak potom nech si vymyslia slová akože z jej úst, veď niektorým to ide najlepšie …

Potom preboha na čo bola napríklad v šatni medzi hokejistami deň pred pretekmi? Neviem ako by sa Vujtekovi páčilo, keby mu teraz, deň pred prvým zápasom, hráči chodili kade-tade a nesústredili sa na USA. Už iba chýbalo, aby sa išla fotiť s nejakým prezidentským kandidátom, veď voľby sú za dverami, ak sa teda nefotila …

Úspech sa vždy skladá z malých detailov, ktoré sme tentoraz neposkladali, skôr sme toto „puzzle“ rozkopali. Že bola pre ňu nevyhovujúca trať sa nedá ovplyvniť, ale to dôležitejšie sa dá. Nasťu sme ako národ sami nepripravili na úspech, ktorý sme pritom očakávali. Ona cítila tie tlaky, že „musí“ veď má veľký náskok ... Preto ju nechajme tak, nech sa pripravuje v pokoji a ona nám to vráti takým spôsobom, po akom túžime.

A na záver ešte jednu vec, ktorú si na nej naviac cením. Všimli ste si jej prvé vety? Pri zlate ona ďakuje Slovensku, pri šiestom mieste sa ona ospravedlňuje Slovensku. Nasťa, ty sa nemáš za čo ospravedlňovať! Veľmi ľahko sa môže stať, že toto šieste miesto bude druhé najlepšie naše umiestenie na ZOH! To nie je prepadák, ako zatiaľ pri väčšine našich športovcov, od ktorých som napríklad ešte ospravedlnenie nepočul, no niekto sa aspoň nevyhovára, čo sa tiež cení. A keby ktosi toto šieste miesto aj dorovnal, tak hlboko pochybujem, že sa bude ospravedlňovať, skôr bude čakať ovácie ako pri Nastinom zlate.

Nasťa súťaží pre Slovensko a Slovákov, nie pre svoju slávu. A preto ju musíme milovať! Len jej treba pomôcť bremeno očakávaní niesť, a nie ešte prikladať! Nasťa je síce svetová extratrieda, ale aj tak potrebuje našu pomoc, inak si zničíme sami naše najväčšie eso a zmeníme ho na tuctovú kartu, akých máme vo výprave už dosť.

V diskusii sa vyjadrite, čo mienite urobiť, aby ste Nasti pomohli k ďalším úspechom.