Main Content

Prestupové špekulácie v Premier League (II. časť)

piatok, 3. december 2010 12:50 | Autor: Lukáš Vráblik

Prestupové špekulácie v Premier League (II. časť)
Prestupové špekulácie v Premier League (II. časť) | zdroj: SITA

S blížiacim sa januárovým prestupovým oknom sa čoraz viac polemizuje o transferoch. Najmä na Britských ostrovoch. V najpopulárnejšej súťaži sveta, anglickej Premier League, hrá veľmi veľa bohatých klubov a práve tie by mali mútiť vodu na prestupovom trhu.

Ako sa očakávalo a veľakrát písalo, najaktívnejší bude Manchester City. „Citizens“ majú eminentný interes o dvojicu obrancov z portugalskej Benficy Lisabon – uruguajského pravého beka Maximiliana Pereiru za šesť miliónov libier a Davida Luiza. V súvislosti s druhým menovaným, dvadsaťtriročným reprezentačným stopérom Brazílie sa objavili správy aj o záujme londýnskej Chelsea a je k dispozícii po zložení tučnej sumy - dvadsaťpäť miliónov libier. Reálnejšie teda vyzerá príchod Maximiliana Pereiru. S Chelseou bude taliansky manažér Manchestru City, Roberto Mancini, bojovať aj o mladého talenta z Paris Saint – Germain menom Jean – Christophe Bahebeck. 

Mestský rival, slávnejší klub Manchester United, má v hľadáčiku takisto mnoho mladých a talentovaných futbalistov. Iba sedemnásťročný veľký talent z Belgicka, útočník Anderlechtu Brusel Romelu Lukaku, by mal stáť najmenej šestnásť miliónov libier. 191 centimetrov vysoký zakončovateľ je považovaný za nového Drogbu, a najväčší zálusk na neho má Sir Alex Ferguson. Ten bojuje aj o služby dvadsaťjedenročného stopéra Aston Villy Ciarana Clarka, mimochodom majúceho írske korene. Posilou by mohol byť aj stopér Cristian Zapata z Udinese.

Po zmene majiteľa sa chystajú veľké zmeny v klube Liverpool Football Club. Manažér Roy Hodgson nie je vôbec spokojný s výsledkami, výkonmi a kvalitou mužstva, preto chystá priviesť hneď niekoľko hotových hráčov. Jedným z nich by mal byť stredopoliar Stephen Ireland z Aston Villy, ktorý do svojho terajšieho klubu prestúpil iba toto leto. Okrem Liverpoolu bojuje o jeho služby aj ambiciózny nováčik Newcastle United Football Club. Na post stopéra, teda konkurencia pre nášho Martina Škrtela, sa podľa anglických médií núka Angličan Gary Cahill z Boltonu za desať miliónov libier. Ak by sa nepodaril tento prestup, Hogson má v zálohe vyhliadnutého ešte francúzskeho reprezentanta Adila Ramiho z Lille, iba o dva milióny libier drahšieho. Špekuluje sa, že na Anfield Road by mohol prísť aj iný francúzsky stopér, Philippe Mexés z AS Rím. Opačným smerom, do hlavného mesta Talianska, by mohol odísť holandský krídelník Dirk Kuyt. Náhrada za neho už je vyhliadnutá, je ňou futbalista Pobrežia Slonoviny, Gervinho z francúzskeho Lille. Hogson bude bojovať zároveň o podpis švédskeho zakončovateľa Johana Elmandera z Boltonu, ktorému sa už na konci sezóny končí v klube zmluva a môže teda prísť zadarmo. O Elmandera majú interes aj Newcastle United a Stoke City.

Manažér Arsenalu Londýn, Arséne Wenger, nedávno vyhlásil, že v januári nehodlá nakupovať. Preto asi padne pretriasaný príchod Karima Benzemu z Realu Madrid. Naopak, Emirates Stadium by mohlo opustiť hneď niekoľko hráčov. Španielsky klub Real Zaragoza, trápiaci sa v Primera División, by chcel na polročné hosťovanie talentovaného Mexičana Carlosa Velu. Najväčšiu rybu chce z Arsenalu uloviť Inter Milán, víťaz Ligy majstrov z minulej sezóny. Prezident klubu, Massimo Moratti, chce za štyridsaťdva miliónov libier priviesť na San Siro kapitána „kanonierov“ Francesca Fábregasa. Pokiaľ by mladý Španiel naozaj opustil Arsenal už v januárovom prestupovom období, bola by to veľká bomba.

Tottenham Hotspur
buduje mužstvo, ktoré bude schopné v najbližších rokoch vyhrať anglický titul. Aspoň to tvrdí manažér Harry Redknapp. Jedným z budúcich pilierov úspešného tímu by mal byť Emmanuel Adebayor. Ak na White Hart Lane naozaj prestúpi, bude musieť mať veľkú guráž. Dosť čo opustil Arsenal a zamieril do Manchestru City, ešte ísť k nenávidenému rivalovi „Gunners“, Tottenhamu? To by fanúšikovia „kanonierov“ určite neprežili. Práve preto vyzerá pravdepodobnejšie jeho transfer do turínskeho Juventusu. Útok by mal posilniť Ola Toivonen, zakončovateľ holandského PSV Eindhoven. Boj o krídelníka Wiganu Athletic Charlesa N´Zogbiu čaká „Spurs“ s francúzskym majstrom, Olympique Marseille. Novou akvizíciou „kohútov“ v januári by mal byť i stopér West Hamu United Matthew Upson, hrajúci i v reprezentácii „Albionu“.

Pokiaľ dostane manažér Evertonu David Moyes prostriedky na nové posily, chystá mnoho presunov. Smer Goodison Park by mohli nabrať Marc Janko (útočník, Twente Enschede), Shaun Wright – Phillips (stredopoliar, Manchester City), David Bentley (stredopoliar, Tottenham), Cristian Rodríguez (stredopoliar, FC Porto), Yannick Djaló (útočník, Sporting Lisabon) či Adem Ljajić (útočník, AC Fiorentina).

ĎALŠIE PRESTUPOVÉ ŠPEKULÁCIE