Main Content

Lionel MESSI - Génius z Rosaria (PROFIL + VIDEO)

utorok, 9. november 2010 19:41 | Autor: Lukáš Vráblik

Lionel MESSI -  Génius z Rosaria (PROFIL + VIDEO)
Lionel MESSI - Génius z Rosaria (PROFIL + VIDEO) | zdroj: SITA

Je snom každého trénera. Má fantastickú ľavú nohu, dokáže predviesť na svetovom fóre finty a kľučky, ktoré vyvedú každého protivníka z miery. Podáva výborné výkony, minulý rok bol jeho. Sport7.sk prináša profil najlepšieho futbalistu sveta za minulý rok.

Ťažký začiatok

Mal talent, ale vôbec to nevyzeralo, že by sa mohol stať svetovým hráčom. Trpel hormonálnou retardáciou kostí, v porovnaní s rovesníkmi bol malý. Jeho otec Jorge bol kovorobotník, matka Celia sa starala o štyri deti. Od najútlejšieho detstva pre neho existoval iba futbal a jeho technika bola očarujúca. Hrával na malom mestskom ihrisku v argentínskom Rosariu. S loptou sa hral prakticky všade. Kopal v izbe, aj na ulici. Práve ulica mu pomohla v ďalšom rozkvete. „Celé detstvo mi vyplnila hra v mojej štvrti. Vôbec som si neuvedomoval, že takto zdokonaľujem niečo nezvyčajné. Bolo to úplne spontánne. Ulica je veľmi dobré miesto na rozvoj futbalových daností, pravdepodobne to najlepšie. Pretože keď sa potom dostanete na naozaj dobrý trávnik, zdá sa vám všetko ľahšie. Spontánnosť vo mne žije dodnes. Keď je predomnou obranca, vôbec nerozmýšľam, čo urobím. Všetko je inštinktívne,“ povedal Messi.

S futbalom začínal v mužstve Club Grandoli, ktoré trénoval otec Jorge. Keď mal sedem rokov, prijali ho do žiackeho tímu Newell´s Old Boys, do klubu, ktorý je vychýrenou liahňou futbalových talentov. Hral tam so svojím bratom Rodrigom. Keď ale prišla správa o jeho chorobe, jeho rodina si nemohla dovoliť liečbu injekciami s rastovými hormónmi a keďže to odmietli aj v Newell´s Old Boys, presťahovali sa k rodine do Barcelony. V miestnom, slávnom klube, FC Barcelona urobil úspešne skúšky, klub s ním uzavrel zmluvu symbolicky podpisom na servítok a zaviazal sa hradením liečby.

„Myslím si, že ako decko som bol naozaj disciplinovaný a vždy som dal prednosť hre pred nejakými výčinmi. Neviem o tom, že by som mojej rodine urobil niekedy nejaký väčší problém. Každý vedel, že keď som vonku, hrám iba futbal. Dôležitými ľuďmi v mojom živote boli rodičia. Tí mi dali tú najlepšiu výchovu. Vždy boli voči mne pozorní a snažili sa mi dať všetko potrebné,“ doplnil.

VIDEO: The legend of Lionel Messi mixtape

Raketové napredovanie

Je až obdivuhodné, ako sa rýchlo presadzoval medzi mužmi. V roku 2003 ho priviedol do mužstva Barcelona Juvenil A, ešte v tej istej sezóne do FC Barcelona C (IV. liga) a aj do Barcelona „B“ (III. liga). V rezervných tímoch podával fantastické výkony a už nasledujúcu sezónu nastupoval po boku Ronaldinha, Eto´a, Puyola a ďalších superhviezd. 17. októbra 2004 (Messi mal 17 rokov a 144 dní) nastúpil na derby proti Espanyolu. Prvý gól zaznamenal onedlho proti Albacete a vstúpil tak do povedomia futbalovej verejnosti. Vydarený ročník zavŕšil získaním titulu pre majstra sveta v júli 2005 do 20 rokov. Na tomto turnaji bol vyhlásený aj za najlepšieho hráča a strelca (vsietil šesť gólov).

Začiatky v reprezentácii

Úspechy nenechali na seba dlho čakať. Jeho výkony si všimol aj tréner „A“ mužstva rodnej Argentíny, José Pekerman. Messiho povolal na prípravné stretnutie proti Maďarsku. Nastúpil v 63. minúte, ale o pár desiatok minút išiel dolu z ihriska – udrel lakťom obrancu Vilmosa Vanczáka, ktorý Lionela držal za dres... Písal sa vtedy 17. august 2005. Ukazoval svoj potenciál a pred MS 2006 sa usporiadala v Argentíne anketa, kde sa ľudí pýtali, či chcú Messiho v nominácii. Až deväťdesiat percent (!) opýtaných odpovedalo kladne. Tréner prosby fanúšikov vypočul... Zaujímavé je, že Španielska futbalová federácia ponúkala Messimu, aby reprezentoval Španielsko, on ale dal prednosť Argentíne.


   
Parádna kariéra v Barcelone

Keď na Nou Campe videli, aký diamant majú v kádri, zmluvou si ho poistili na deväť rokov! Debutoval v Lige Majstrov proti talianskemu Udinese. V útoku hral s Ronaldinhom, ale zranil sa v zápase proti Chelsea. V sezóne 2006/2007 nahradil v útoku zraneného Kamerunčana Samuela Eto´a. Mal ale smolu na zranenia, ďalšie prišlo v dueli so Zaragozou. Parádne stretnutie odohral proti Realu Madrid, presne 10. marca a tým sa zapísal do análov. Odvekému rivalovi zo Santiago Bernabeu nasúkal hneď tri góly, čo sa v El Clásicu podarilo doposiaľ iba dvom hráčov – Romáriovi a Zamoranovi... Ďalší ročník bol úspešný, dával góly ako na bežiacom páse, dostal sa do najlepšej jedenástky sveta – FIFPro a v online hlasovaní denníka Marca ho 77 percent hlasujúcich označilo ako najlepšieho hráča sveta. Sezónu 2008/2009 začal s novým číslom – 10. Dostal ho po Ronaldinhovi, ktorý odišiel do milánskeho AC. S Barcelonou sa prebojovali do finále Ligy Majstrov a vyhrali 2:0 aj zásluhou Messiho gólu. Tento krát ho vsietil pre neho veľmi netradične – hlavou... Ročník ukončil s parádnou bilanciou, veď sieť rozvlnil 38-krát a získal Zlatú loptu so ziskom 281 bodov. V minulej sezóne vyhral španielsku ligu, ale neuspel v Lige Majstrov. „Katalánci“ stroskotali nad neskorším majstrom, Interom Milánom. Recept talianskeho tímu? Ustrážiť Messiho. Slávny tréner José Mourinho ho vraj študoval celé hodiny...



Neúspech na MS 2010 v JAR

Mal to byť Messiho šampionát so ziskom trofeje. Zostalo iba pri sľuboch. Hoci Argentínčania boli jednými z najhorúcejších favoritov, sklamali a stroskotali vo štvrťfinále na Nemcoch. Prekvapením bola aj prehra rozdielom triedy – 1:4... Lionelovi sa turnaj nevydaril. Nedal žiadny gól, hoci mal záblesky výborných akcií. Prínosom pre mužstvo bolo, že vždy boli pri ňom aspoň dvaja hráči, aby kúzelníka zo stredu záložnej formácie ustrážili.

VIDEO: TOP 10 gólov Lionela Messiho

Plachý chlapec

V súkromí je vraj veľmi skromný, záľuby má ako snáď každý v jeho veku. Zahrá si hry na playstation, pozrie video. Zaujímavosťou je, že nemá priateľku. Hoci sa v poslednom čase hovorilo, že má vzťah s topmodelkou Lorenzou Sanzovou.

POVEDALI O ŇOM

Diego Maradona, futbalová legenda: „Má potenciál na to, aby sa raz stal lepším hráčom, ako som ja. Zdobí ho mnoho predností a navyše hrá za jeden z najlepších svetových klubov.“

Thierry Henry, bývalý spoluhráč, teraz útočník New Yorku:
„Už pred svojím príchodom do Barcelony som vedel, aký dobrý Messi je, ale aj tak som na tréningu pozeral, aké finty s loptou dokáže. Je to neuveriteľné – zvlášť v takej rýchlosti!“

Josep Guardiola, tréner Barcelony:
Nie je pochýb o tom, že bol pre úspech klubu kľúčovým hráčom. Jeho individuálne schopnosti sú jedinečné. Je najlepším futbalistom, akého som kedy videl hrať. Pre trénera je splneným snom, ale aj tak si myslím, že sa ešte môže zlepšiť. Určite s ním budem o tom hovoriť.“