Main Content

Real Madrid si verí na postup: Musí to byť magická noc

streda, 1. máj 2024 12:06 | Autor: TASR

Real Madrid
Real Madrid | zdroj: TASR

Futbalisti Realu Madrid si odniesli z utorkového úvodného zápasu semifinále Ligy majstrov cenný výsledok 2:2 z pôdy Bayernu Mníchov. "Biely balet" poslal do vedenia v 24. minúte Vinicius Junior napriek veľkému tlaku domácich.

Najúspešnejší klub v histórii súťaže preukázal svoju silu aj po zmene strán, keď síce prišiel o vedenie, no otvorené šance pred odvetou zabezpečil v 83. minúte druhým presným zásahom v stretnutí Vinicius. Domáci mali veľkú príležitosť už po 40 sekundách, keď zakončoval Leroy Sane, ale brankár Andrij Lunin jeho strelu vyrazil. Bavori boli výrazne aktívnejší v prvej štvrťhodine, dokázali súpera zatlačiť na svoju polovicu, skúšali ohrozovať bránu a nepoľavili ani po strate lopty.

Napriek sľubnému hernému prejavu Mníchovčania nedokázali streliť úvodný gól, čo v 24. minúte využili skúsení hráči Realu. Loptu do behu smerom za obranu domácich poslal stredopoliar Toni Kroos, svoju rýchlosť predviedol Vinicius a poslal hostí do vedenia. "Viem, že 'Vini' má radšej loptu v priestore ako pri nohách. Potom sa mu podarí urobiť svoj krok a nábehom mi uľahčuje prihrávku," uviedol pre agentúru AP autor asistencie Kroos. "Na chvíľu sme ho pustili z očí a vznikla tam obrovská diera. Nemali sme pocit, že by sa mohlo stať niečo nebezpečné, ale to je kvalita Realu a musíte byť na to neustále pripravení," povedal domáci stredopoliar Leon Goretzka, ktorý po zmene strán ako prvý odišiel z ihriska a nahradil ho Raphael Guerreiro.

Bayernu vyšiel lepšie vstup do druhého dejstva, keď sa v 53. minúte predviedol najaktívnejší hráč domácich Sane, ktorý si po hranici veľkého vápna naviedol loptu na ľavačku a prudkou strelou k bližšej žrdi vyrovnal. Mužstvo Thomasa Tuchela pokračovalo v útočnej aktivite a už za okamih sa mu naskytla možnosť otočiť priebeh duelu. Lucas Vazquez v pokutovom území zasiahol nohu Jamala Musialu a hlavný rozhodca Clement Turpin ukázal na biely bod.

Loptu si postavil Kane a anglický kanonier poslal Lunina na opačnú stranu - 2:1. Tridsaťročný útočník po stretnutí priznal, že sa ho pokúšal zneistiť jeho spoluhráč z reprezentácie Jude Bellingham. "V tej chvíli som nevedel, čo mi povedal. Po zápase som sa s ním rozprával a povedal mi, že vedel o tom, kam kopnem penaltu. Snažil sa to povedať aj brankárovi. Videl som, že Lunin ide trochu skôr, takže som nemal problém," povedal Kane, ktorý si vybral stranu, kam to predpokladal Bellingham. Šancu zabezpečiť Bayernu dvojgólové vedenie nevyužil v 67. minúte z dobrej pozície Eric Dier.

Po príchode na ihrisko v 75. minúte predviedol svoje majstrovstvo skúsený Luka Modrič, ktorý lobom našiel za obranou Viniciusa, ale Brazílčan tentoraz Neuera neobstrelil. Dvadsaťtriročný útočník však napriek tomu odišiel z metropoly Bavorska s dvoma gólmi, keď premenil pokutový kop po faule Kim Min-jae. "V tejto súťaži je dôležité neprehrať a my sme tu preto, že sme ešte neprehrali. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo dať dva góly, no teraz musíme doma predviesť magickú noc. Musíme pokračovať s chladnou hlavou, oddýchnuť si do budúceho týždňa. Dáme všetko do toho, aby sme na Santiago Bernabeu vybojovali postup," povedal Vinicius.

Bayern nedokázal zdolať Real ani v ôsmom stretnutí za sebou. "Je to trochu zvláštny pocit. Situácia je však veľmi jasná, chceme zvíťaziť v Madride a ísť do Wembley, víťaz berie všetko. Budeme pripravení, pôjdeme do Španielska so sebavedomím a musíme byť odvážni," poznamenal domáci kouč Tuchel. Podľa Neuera si Bayern vzhľadom na predvedenú hru zaslúžil ísť do odvety s gólovým náskokom: "Je to dobré, stále máme všetko vo svojich rukách. Boli by sme radi, keby sme zvíťazili, pri pohľade na priebeh zápasu sme si zaslúžili odísť z ihriska ako víťazi. Musíme sa však sústrediť na odvetný duel."

V odvete na Santiago Bernabeu sa bude začínať prakticky odznovu a uvedomuje si to aj kormidelník Madridčanov. "V prvom polčase sme museli brániť, ale robili sme to bez intenzity, ktorú som požadoval. Je to dobrý výsledok do odvety, ešte však nie je nič rozhodnuté. Bayern má vysokú kvalitu, majú hráčov ako Sane alebo Musiala, ktorí nám môžu robiť veľké problémy," vyjadril sa Ancelotti.

Ofenzívny univerzál Thomas Müller odohral v utorok v Allianz aréne svoj 150. duel v Lige majstrov za Bayern. Je iba tretí hráč v histórii súťaže, ktorému sa podarilo dosiahnuť túto métu v drese jedného klubu. Rovnaký počet štartov nazbieral bývalý španielsky brankár Iker Casillas v drese Realu, o jeden viac má na konte rekordér Xavi Hernandez za FC Barcelona.