Main Content

V NHL SA DIALI VECI: Stamkos zdvihol zástavu Bolts, Marchand a Johnston s rekordmi

nedeľa, 28. apríl 2024 11:40 | Autor: TASR

Steven Stamkos
Steven Stamkos | zdroj: TASR

Hokejoví útočníci Brad Marchand z Bostonu a Wyatt Johnson z Dallasu vylepšili v NHL klubové rekordy. V sobotu večer a v noci na nedeľu sa hrali štyri zápasy, po ktorých ešte nie je známy ani jeden účastník 2. kola.

Tampa Bay a New York Islanders znížili s Floridou, resp. s Carolinou na 1:3, prvý zápas v sérii vyhral aj Dallas, keď s Vegas znížil na 1:2 a Boston sa ujal v sérii s Torontom vedenia 3:1. Steven Stamkos (50) sa vďaka dvom gólom dostal pred Ondřeja Paláta (48) na druhé miesto v histórii Tampy Bay Lightning v počte strelených gólov v play off.

Na čele klubového poradia je Nikita Kučerov (53). Kapitán Stamkos sa zároveň stal tretím hráčom "bleskov" s minimálne 100 bodmi v bojoch o Stanleyho pohár. V tomto klube sú aj Kučerov a Victor Hedman. Kučerov (0+3) sa stal piatym hráčom histórie bojov o Stanley Cup, ktorý nazbieral aspoň tri asistencie v jednom zápase desaťkrát. Okrem neho to dosiahli len Wayne Gretzky (28), Mark Messier (12), Paul Coffey (11) a Doug Gilmour (11). Matthew Tkachuk (0+2) ako tretí hráč v histórii Panthers zaznamenal 10 viacbodových zápasov v play off.

Okrem neho to dokázali aj Carter Verhaeghe (11) a Aleksander Barkov (10). Kapitán Bostonu Marchand zaznamenal v sérii s Torontom už osem bodov (3+5) a stanovil nový rekord v histórii Bruins. V play off strelil 56 gólov a prekonal doterajší najlepší zápis klubovej ikony Cama Neelyho. Vo Vegas rozhodol o víťazstve Dallasu (3:2 pp) mladý útočník Wyatt Johnston. Vo veku 20 rokov a 349 dní sa stal najmladším hráčom v histórii organizácie Dallas Stars/Minnesota North Stars, ktorý rozhodol v predĺžení v play off. Doterajší rekord držal Steve Ott (21 rokov, 237 dní v roku 2004).