Main Content

Manchester United o (skoro) hanbe proti Coventry: Chyby sú, ale je to obrovský úspech

pondelok, 22. apríl 2024 10:18 | Autor: TASR

Erik ten Hag
Erik ten Hag | zdroj: TASR

Druholigové Coventry City bolo v nedeľu blízko k jednému z najväčších obratov v histórii anglického FA Cupu. Ešte 20 minút pred koncom prehrával outsider v semifinále s Manchestrom United 0:3, no duel dokázal dostať do predĺženia, na konci ktorého mu VAR neuznal víťazný gól po "milimetrovom" ofsajde.

Druhopolčasový kolaps napokon hráčov United nevyšiel draho, keďže v jedenástkovom rozstrele uspeli 4:2 a druhý rok za sebou si zahrajú finále prestížnej súťaže. V ňom sa 25. mája stretnú s mestským rivalom Manchestrom City, ktorému vlani v boji o trofej podľahli 1:2. "Tentoraz nám to prešlo," vydýchol si po dráme tréner Erik ten Hag, ktorého zverenci v tejto sezóne už viackrát za priaznivého stavu zlyhali a stratili "vyhratý" zápas. V nedeľu sa tomu aj so šťastím vyhli, hoci v predĺžení boli na pokraji vyradenia.

"Vidím chyby, ktoré robíme, nedá sa ich poprieť. Ale po takomto výsledku nemôžeme hovoriť o hanbe, pretože postup je pre nás obrovský úspech. Dostali sme sa do finále dvakrát za dve sezóny, v predchádzajúcich 20 rokoch to United dokázal spolu iba päťkrát. Takže toto nie je hanba, je to úspech," zdôraznil kouč pre AFP.

"Ale je jasné, že keď v zápase takto dominujeme a vedieme 3:0, potom by sme to mali dotiahnuť bez problémov do konca. Často dokážeme počas zápasu herne veľmi klesnúť a to nie je dobré. Ťažko sa to dá vysvetliť, musíme sa to naučiť zvládať. Viackrát sme si už takto nechali ujsť víťazstvo, ale dnes nám to našťastie prešlo bez trestu." Manchester United potvrdil v prvom polčase úlohu favorita do bodky. Súpera vo Wembley herne jasne prevýšil a ujal sa vedenia v 23. minúte, keď prihrávku Dioga Dalota z pravej strane usmernil do odkrytej brány Scott McTominay. Ešte do prestávky zvýraznil náskok "červených diablov" Harry Maguire, v nadstavenom čase sa presadil hlavou po rohovom kope Bruna Fernandesa.

Tretí gól pridal v 59. minúte s pomocou teču obrancu Fernandes a zdalo sa, že United poľahky dokráčajú k víťazstvu. Z prvej strely do priestoru bránky však Coventry v 71. minúte znížilo zásluhou Ellisa Simmsa a o osem minút neskôr dal Callum O'Hare so šťastím na 2:3 z pohľadu druholigistu. Vyrovnanie mal na nohe v 85. minúte Victor Torp, no outsider sa dočkal až v nadstavení, keď na 3:3 vyrovnal Haji Wright z penalty po ruke Aarona Wan-Bissaku. V predĺžení bolo Coventry blízko k senzácii, no zásah Torpa v 121. minúte napokon neplatil pre tesný ofsajd Wrighta v akcii pred gólom. V rozstrele ako prvý zaváhal Casemiro z Manchestru United, no v drese druholigistu potom nepremenili svoje pokusy O'Hare i Ben Sheaf, takže Rasmus Höjlund v piatej sérii spečatil postup United.

"Bolo to o jednom nechte na nohe. Ak by si Wright ostrihal nechty, nebavili by sme sa teraz o jedenástkovom rozstrele," reagoval na tesný ofsajd svojho tímu z konca predĺženia tréner Coventry Mark Robins, ktorý ako hráč pôsobil aj v Manchestri United a v roku 1990 mu pomohol k triumfu v Pohári FA. "Som však na mužstvo hrdý napriek prehre. O tomto zápase sa totiž bude ešte dlho hovoriť, u nás v Coventry určite veľmi, veľmi dlho. Nemôžeme príliš smútiť, dokázali sme sa dotiahnuť z 0:3 a United sme prinútili siahnuť na dno síl. V rozstrele sme síce prehrali, ale to sa môže stať. V poslednej polhodine sme však hrali tak, akoby sme my boli Manchester United. Tento klub bol dlho v útlme, ale my ho opäť vytiahneme hore," dodal kouč tímu, ktorý vlani prehral až vo finále play off Championship o postup do Premier League s Lutonom.

Teraz figuruje v tabuľke druhej najvyššej súťaže na ôsmej priečke. Pre Coventry to bola iba druhá semifinálová účasť v Pohári FA v histórii po roku 1987, keď sa napokon aj tešilo z celkového triumfu. Manchester United má na konte 12 prvenstiev v tejto súťaži, naposledy sa z trofeje tešil v roku 2016.