Main Content

Nitra vzbudzuje na Spiši rešpekt: Finálová séria ako festival fanúšikov

štvrtok, 18. apríl 2024 11:57 | Autor: TASR

Hokejisti HK Nitra
Hokejisti HK Nitra | zdroj: TASR

Hokejisti Spišskej Novej Vsi vstúpia do finálovej série play off Tipos extralige s rešpektom k HK Nitra a s očakávanou veľkou podporou fanúšikov oboch tímov. Podľa kapitána Branislava Rapáča na seba od piatku narazia dva extraligové tímy s najlepšími fanúšikmi.

Tréner Vlastimil Wojnar považuje nitrianskeho súpera za zdolateľného, ale veľmi silného. Bola to práve Nitra, kto v januári ukončil domácu nezdolateľnosť Spišiakov, ktorí predtým zvíťazili vo všetkých 16 dueloch pred vlastnými fanúšikmi. Napokon sa stali najlepším tímom v domácich zápasoch v základnej časti a stopercentnú bilanciu v Spiš aréne dosiahli aj v piatich doterajších zápasoch play off. Na podporu zaplnených tribún sa budú spoliehať aj vo svojom historickom extraligovom finále. "Bodaj by sa potvrdila moja prognóza o tom, že v play off doma neprehráme," poznamenal generálny manažér Richard Rapáč.

Ak by sa jeho želanie splnilo, Spišiaci by získali titul, keďže na domácom ľade budú hrať nielen v úvodných dvoch zápasoch, ale aj v prípadnom piatom i siedmom stretnutí. Hráči Spišskej Novej Vsi vstúpili do play off až nečakane hladkým triumfom nad Banskou Bystricou 4:0 na zápasy a následne si poradili aj s obhajcom titulu z Košíc, ktorého vyradili po triumfe 4:3. Výsledkom je druhá medaila v priebehu dvoch sezón, keďže vlani získali historický bronz.

V Spišskej Novej Vsi zavládla hokejová eufória, no tréner Vlastimil Wojnar, pre ktorého pôjde o rozlúčku s klubom pred odchodom do Vítkovíc, varuje pred silou súpera: "My sme v základnej časti zvíťazili u nich a aj oni u nás. Bude to kvalitný hokej pred plnými štadiónmi, to je pre hokej základ. Nitra má obrovskú kvalitu, hoci to počas sezóny úplne nedokazovala. V play off však každý videl, že sa zomkla rovnako ako my. V predkole zdolala Trenčín, potom Poprad a Michalovce, takže je jasné, že je to silný súper. Veľmi ťažko sa hrá na ich ľade a myslím si, že rozhodovať bude domáce prostredie. Je to zdolateľný súper, ale silný."

Nitrania ukončili semifinálovú sériu s Michalovcami v sobotu 13. apríla, Spišiaci sa z postupu radovali až v utorok a tak budú mať na prípravu kratší čas než súper. Na rozdiel od Nitry sa v úvode série vyhnú cestovaniu a v piatok budú chcieť odštartovať finále v rovnakej eufórii, v akej zakončili semifinále s Košicami. "Niektorí naši hráči už idú na doraz, hlavne obrancovia. Košice na nás vytvárali extrémny tlak, niektorí hráči už mali toho dosť. Náš káder nie je až taký široký," priznal Wojnar. Zápas bude mať špeciálnu príchuť pre siedmich hráčov Spišskej Novej Vsi, ktorí v minulosti obliekali nitriansky dres.

Jedným z nich je aj kapitán Branislav Rapáč, ktorý si v nitrianskom drese v sezóne 2018/2019 vytvoril osobné bodové maximum (45). S tímom sa vtedy dostal až do neúspešného finále s Banskou Bystricou, pričom pamätná bola jeho spolupráca so Samuelom Bučekom a Daliborom Bortňákom. "Zažil som tam moju najlepšiu sezónu, získal som spomienky na celý život. Ja sa už roky vyjadrujem, že Nitre držím palce v každej sérii pokiaľ nehrá proti nám. Bude to séria dvoch klubov s najlepšími fanúšikmi," nepochyboval Rapáč.