Main Content

Valjent a Greif sa vytúženej trofeje nedočkali: Copa del Rey patrí Baskom z Bilbaa

nedeľa, 7. apríl 2024 10:52 | Autor: TASR

Martin Valjent
Martin Valjent | zdroj: TASR

Futbalisti Athletica Bilbao ukončili 40-ročné čakanie na víťazstvo v Španielskom pohári. Baskický tím zdolal v sobotňajšom finále v Seville RCD Mallorcu 4:2 po rozstrele z 11 m. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil 1:1.

V drese mužstva z Baleárskych ostrovov odchytal celý zápas slovenský brankár Dominik Greif, jeho krajan Martin Valjent hral za Mallorcu do 90. minúty a po stretnutí označil finálový duel za životný pre svoj tím. Prvý gól v riadnom hracom čase strelili Malorčania, ktorí sa ujali vedenia v 21. minúte zásluhou Daniho Rodrigueza. Päť minút po zmene strán vyrovnal Oihan Sancet a duel sa skončil v riadnom hracom čase nerozhodne. Valjent do predĺženia nenastúpil pre kŕče.

"Sme veľmi zranení, ale tento tím sa postaví na nohy. Bol to náš životný zápas, chceli sme ho vyhrať a boli sme veľmi blízko, ale faktor šťastia hral proti nám. Neskôr, keď sa pozrieme späť na to, čo sme dokázali, budeme veľmi hrdí," uviedol Valjent pre španielsky denník Diario de Mallorca. Greif, ktorý v deň zápasu oslavoval svoje 27. narodeniny, si vyslúžil od portálu Sofascore najvyššiu známku (8,7 z 10) spomedzi všetkých hráčov na ihrisku.

Baskovia proti nemu však premenili všetky štyri pokusy v rozstrele a jeho spoluhráči dvakrát nezvládli svoj pokus. Duel v Seville napokon nepriniesol víťazný koniec tímu Mallorcy, no Valjent chcel aspoň poďakovať fanúšikom, ktorí do Andalúzie cestovali: "Navždy si budem pamätať obraz všetkých ľudí, ktorí nepretržite fandili a prišli sem. Sme na fanúšikov veľmi hrdí." Zverenci Ernesta Valverdeho uspeli vo finále prvýkrát od roku 1984, Baskovia odvtedy neuspeli vo finále šesťkrát.

"Je to neuveriteľné, zapísali sme sa do histórie. Tím tvrdo pracoval a veľmi sa z toho teším, pretože toto je klub môjho života," citovala agentúra AFP krídelníka víťazného tímu Nica Williamsa. Mallorčania nepridali druhý triumf v Kráľovskom pohári, jediný raz získali trofej v roku 2003. "Bola to nádherná cesta, ktorá však nemala šťastný koniec. Prišlo až na jedenástkový rozstrel, o ktorom vieme, že je ako hod mincou. Boli sme tak blízko, no neuspeli sme," poznamenal Javier Aguirre, tréner RCD Mallorca.

Stretnutie sledoval aj bývalý basketbalista Steve Nash, ktorý je menšinový vlastník klubu RCD Mallorca. Na zápase bol prítomný aj rodák z tohto ostrova, tenista Rafael Nadal. "V prvom rade musím pogratulovať Athleticu a jeho fanúšikom, pretože čakali na to dlho. Som dojatý, pretože som veľmi hrdý na svojich spoluhráčov a našich priaznivcov, ktorí nás sprevádzali. Naším snom bolo vyhrať tento pohár, snažili sme sa o to, ale nebolo nám to súdené," vyjadril sa autor otváracieho presného zásahu Rodriguez.