Main Content

Josh Doan s výnimočným debutom v NHL: Našla Arizona novú hviezdu? Ide po stopách otca

streda, 27. marec 2024 11:49 | Autor: TASR

Josh Doan
Josh Doan | zdroj: TASR

'Mladý americký hokejista Josh Doan zažil debut v NHL ako z rozprávky. Vo svojom prvom zápase v drese Arizony strelil dva góly a pomohol k víťazstvu domácich Coyotes nad Columbusom 6:2.

Jeho výkon sledoval z hľadiska otec Shane Doan, legendárny útočník Coyotes prežíval vydarenú profiligovú premiéru svojho syna mimoriadne emotívne. Doan junior najprv v druhej tretine ukradol puk protihráčovi a vo vzduchu usmernil puk do siete, čím poslal domácich do vedenia 2:1. V tretej časti strelil za stavu 2:2 tretí a nakoniec aj víťazný gól Arizony, keď tečoval pred súperovým brankárom strelu Matiasa Maccelliho.

 "Bolo to niečo výnimočné. Myslím si, že celý tento večer bude niečím, na čo nikdy nezabudnem," vyznal sa 22-ročný útočník. "Všetci mi hovorili, aby som si premiéru užil, že prvý zápas v NHL bude iba jeden. Nakoniec je z toho duel, na ktorý budem spomínať do konca života. Ťažko ho niečo prekoná," citoval Doana mladšieho oficiálny web súťaže. Mladíka povolali Coyotes pred zápasom z farmy v Tucsone, kde v tejto sezóne v 62 stretnutiach AHL nazbieral 46 bodov za 26 gólov a 20 asistencií.

Vo svojej premiére nasmeroval Arizonu k víťazstvu. "Je to trochu ako z rozprávky - streliť dva góly vrátane víťazného. Hral skutočne skvele a mal šance aj na ďalšie góly. Myslím si, že tak by to malo v živote fungovať," pochválil výkon debutanta tréner "kojotov" Andre Tourigny. Jeho góly emotívne oslavoval v privátnej lóži na tribúne jeho otec Shane, bývalý dlhoročný kapitán Coyotes a historický líder klubovej produktivity.

"Šialené, ľudia mu tlieskali pri prvom striedaní. Je to jednoducho výnimočné. Máme také šťastie," tešil sa Shane Doan, ktorému na rozdiel od syna trvalo až 17 zápasov, kým si otvoril strelecký účet v NHL: "Ten jeho prvý gól mi takmer unikol. Bolo to ´cool´." Shane a Josh Doanovci sú prvou dvojicou otec - syn, ktorá skórovala v histórii organizácie. Doanovci sa stali druhou takouto dvojicou v histórii NHL, ktorá bodovala vo svojom debute v drese rovnakého klubu. Napodobnili výkon Bernieho a Dannyho Geoffrionovcov z tímu Montreal Canadiens.

Mladší z Doanovcov je 16. hráč v dejinách klubu, ktorý dal gól vo svojej premiére v NHL, z toho prvý rodák z Arizony.