Main Content

UEFA odškodní fanúšikov Liverpoolu za udalosti pred finále Ligy majstrov 2022

sobota, 23. marec 2024 17:15 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Európska futbalová únia (UEFA) dosiahla dohodu o odškodnení fanúšikov Liverpoolu, ktorí utrpeli fyzickú alebo psychickú ujmu pred finále Ligy majstrov v roku 2022 v Paríži.

Vyšetrovací tím minulý rok uviedol, že za chaos a zlyhanie bezpečnosti v okolí štadióna pred zápasom medzi Realom Madrid a FC Liverpool (1:0) nesie hlavnú zodpovednosť UEFA. Tisíce priaznivcov sa pred začiatkom duelu na štadióne Stade de France s kapacitou 75.000 divákov dostali do tlačenice pred vchodmi na štadión. Polícia proti mnohým fanúšikom použila slzotvorný plyn.

UEFA v piatok uviedla, že dosiahla "úplné a konečné vyrovnanie" s fanúšikmi, ktorých zastupovali dve právne kancelárie v Liverpoole, "v súvislosti s ťažkosťami a problémami, ktorým čelili".

Zlyhania v organizácii mohli podľa správy vyšetrovacej komisie viesť k fatálnym následkom s obeťami na životoch. UEFA i parížski organizátori pritom po zápase najskôr obvinili z incidentov davy fanúšikov Liverpoolu, ktorí sa údajne snažili dostať k štadiónu bez vstupeniek alebo s falošnými lístkami. Informovala agentúra AP.