Main Content

Hviezdna obrana na svetovom šampionáte? Slovensko môže poskladať obranu snov!

sobota, 23. marec 2024 10:59 | Autor: Róbert Kalnický

slovenská hokejová reprezentácia
slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia čoskoro odštartuje prípravu na svetový šampionát. Po brankárskom poste a pozícii centra sme si posvietili aj na mená, ktoré prichádzajú do úvahy v defenzíve.

Prvým menom, na ktoré sme stavili, je Šimon Nemec. 19-ročný rodák z Liptovského Mikuláša sa naplno usadil v prvom tíme New Jersey Devils a pravidelne patrí k najlepším obrancom v celom tíme. Napriek tomu, že to je jeho úvodná sezóna v profilige, tak potvrdzuje svoje kvality a ukazuje, že by na svetovom šampionáte v Ostrave mohol byť veľkou oporou slovenskej reprezentácie.

Martin Fehérváry je stále na hrane play-off s Washingtonom Capitals, avšak Caps už to nemajú vo svojich rukách. V prípade, že by sa Caps do vyraďovačiek nedostali, tak by Fehy mohol vytvoriť elitný obranný pár práve so Šimonom Nemcom. Typologicky defenzívny zadák by sa do tímu jednoznačne hodil a jeho účasť na majstrovstvách sveta nie je vylúčená.

Tampa Bay Lightning v uplynulých dňoch spravila výrazný krok k postupu do play-off. To však oddiaľuje možnú účasť Erika Černáka na svetovom šampionáte v Ostrave. V prípade, že by však Bolts nezvládli prvú prekážku vo vyraďovacích bojoch, alebo by stratili fazónu, dá sa očakávať, že tento tvrdo hrajúci pravák s radosťou príde posilniť črtajúci sa silný tím Craiga Ramsayho.

V českej najvyššej súťaži sa vo výbornom svetle ukazuje Peter Čerešňák. Skúsený obranca je obrovskou oporou Pardubíc a dá sa povedať, že jeho účasť na šampionáte je prakticky istá. Ofenzívny zadák pravidelne boduje, je šikovný v defenzívnej hre a má bohaté skúsenosti.

Michal Ivan už má síce po sezóne, avšak má dvere do národného tímu otvorené. V Liberci patril k najlepším zadákom a pomaličky sa začínalo hovoriť v súvislosti s jeho menom s odchodom do najlepšej hokejovej ligy sveta. Vydarený svetový šampionát by mu mohol pomôcť k zlepšeniu.

Už takmer dva týždne má po sezóne Adam Jánošík. Tvrdý bek, ktorého Craig Ramsay častokrát využíva v defenzívnej činnosti, v oslabeniach a podobných situáciách nemá jednoduchú úlohu. Napriek tomu sa však očakáva, že dostane pozvánku do národného tímu.

Zabudnúť by sa nemalo ani na Martina Marinčina, ktorý je veľkým lídrom Třinca. Šikovný obranca, ktorý v minulosti obliekal dresy Edmontonu Oilers či Toronta Maple Leafs je horúcim adeptom na tom, aby sa predstavil na svetovom šampionáte v Ostrave.

Mário Grman už má taktiež po sezóne. V jeho prospech však hrá fakt, že je pravák a má bohaté skúsenosti z národného tímu. Navyše, svetový šampionát sa odohrá v Ostravar Aréne, kde šikovný obranca pôsobí. V prípade jeho nominácie to však také isté nie je.

Aj Martin Bučko je adeptom na národný dres. Problémom pri urastenom martinskom rodákovi je predčasný koniec sezóny. Napriek tomu je možné, že do prvého kempu národného tímu dostane pozvánku a pokúsi sa zabojovať o druhú účasť na svetovom šampionáte v kariére.

Zo zámoria nesmieme opomenúť ešte Patrika Kocha. Obranca, ktorý v tejto sezóne debutoval v kanadsko-americkej NHL, však hrá na farme v Tucsone. Roadrunners však podávajú výborné výkony a je veľká pravdepodobnosť, že v play-off budú hrať veľmi dlho.

Posledným menom, ktoré vyberáme, je Samuel Kňažko. Hoci mladý dobrý korčuliar neprežíva najlepšiu sezónu, tak má za sebou dve účasti na svetových šampionátoch. Aj jeho Cleveland však je na popredných miestach AHL, takže sa dá očakávať, že v čase svetového šampionátu budú Monsters bojovať vo vyraďovačkách.