Main Content

Slavia chce vyradiť AC Miláno, Sparta cestuje na Anfield: Chystá sa Brighton na zázrak?

štvrtok, 14. marec 2024 09:15 | Autor: TASR

Jindřich Trpišovský
Jindřich Trpišovský | zdroj: TASR

Futbalisti Slavie Praha veria, že im domáce prostredie pomôže zvrátiť nepriaznivo sa vyvíjajúci dvojzápas proti AC Miláno v osemfinále Európskej ligy. Na ihrisku talianskeho veľkoklubu prehrali 2:4, no podľa kormidelníka Jindřicha Trpišovského je v silách jeho tímu postúpiť.

Prvý duel sa skončil víťazstvom AC Miláno 4:2 po tom, čo Slavia hrala od 26. minúty (stav 0:0) v oslabení po vylúčení Malicka Dioufa. V zápase sa gólovo presadil aj slovenský útočník Ivan Schranz, ktorý znížil na priebežných 2:3. Oba tímy sa na odvetu naladili víťazstvami v domácich ligách - AC zdolal doma Empoli 1:0, Slavia si poradila s Teplicami 4:0. Trpišovský verí mužstvu v stretnutí: "Doma budeme viac tlačiť." V ešte horšej pozícii než Slavia je jej mestský rival Sparta.

"Rudí" prehrali doma s FC Liverpool 1:5 a pred odvetou na ihrisku favorizovaného súpera majú iba minimálne šance na postup. Na Anfielde sa navyše predstavia po tom, čo utrpeli prehru rozdielom štyroch gólov aj v ligovom zápase - v Plzni podľahli 0:4. Hráči Glasgowu Rangers a Benficy Lisabon odohrali v EL tri vzájomné zápasy a všetky sa skončili remízou. V prvom osemfinále sa zrodil výsledok 2:2 a pred štvrtým vzájomným stretnutím je jasné, že sa táto séria skončí, keďže duel musí mať víťaza.

Zápas povedie slovenská rozhodcovská pätica na čele s hlavným arbitrom Ivanom Kružliakom, asistentmi Branislavom Hanckom a Jánom Pozorom, asistentom VAR Michalom Očenášom a štvrtým rozhodcom Petrom Kráľovičom. Futbalisti West Hamu sa pokúsia proti Freiburgu využiť výhodu domáceho prostredia a otočiť skóre dvojzápasu, v ktorom prehrávajú 0:1.

"V prvom stretnutí sme nemali strelecké kopačky. Teraz sme odhodlaní spraviť všetko pre to, aby sme to zvrátili. Budeme mať za sebou našich fanúšikov a skvelú atmosféru," uviedol tréner anglického mužstva David Moyes podľa uefa.com. Hráči Karabachu môžu pomýšľať na jedno z najväčších prekvapení doterajšieho priebehu, keďže s Leverkusenom v prvom zápase remizovali 2:2. Tréner lídra Bundesligy Xabi Alonso priznal, že tento výsledok nebol náhodný: "Máme šťastie, že sme dokázali vyrovnať. Karabach mal smolu, pretože nedokázal využiť viaceré svoje príležitosti. Šance na postup sú 50:50," uviedol kormidelník Leverkusenu, ktorý nechal v prvom osemfinále odpočívať brankára so slovenskými koreňmi Lukáša Hradeckého.

Domáce prostretie sa po remíze (1:1) na ihrisku súpera pokúsia zužitkovať aj hráči Atalanty proti Sportingu Lisabon. "Mali sme zvíťaziť. Okrem prvých 20 minút sme boli lepší tím. V druhom zápase bude väčší tlak, pretože pôjde o rozhodujúci duel," poznamenal stredopoliar Marten De Roon. Hráči AS Rím spravili významný krok k postupu, keď nad Brightonom v prvom stretnutí triumfovali 4:0. "Jediné, čo môžeme urobiť, je zlepšiť sa," uviedol stredopoliar Pascal Gross.

Útočník talianskeho tímu Romelu Lukaku upozornil, že duel je iba v polčase: "Hral som v Anglicku dosť dlho a viem, že anglické tímy sa nikdy nevzdávajú." Výsledok 4:0 si do odvety priniesli aj futbalisti Marseille, ktorí sú blízko k postupu cez Villareal.