Main Content

Piešťanské Čajky končia v Eurocupe: Teší nové klubové maximum

štvrtok, 12. január 2023 09:12 | Autor: TASR

Basketbal
Basketbal | zdroj: TASR

Basketbalistky Piešťanských Čajok sa rozlúčili s účinkovaním v Európskom pohári (Eurocup).

V odvetnom play off stretnutí nedokázali zmazať 6-bodové manko z prvého zápasu, na palubovke maďarského NKA Universitas PEAC Pécs prehrali 57:63. Úradujúci slovenský majster si účasťou medzi 32 najlepšími tímami súťaže stanovil nové maximum v Eurocupe.

Európsky pohár – play off – 2. zápas:

NKA Universitas PEAC Pécs – Piešťanské Čajky 63:57 (34:32)

Najviac bodov – Pécs: Calhounová 20, Kataničová 16, Kissová 14 - zostava a body – Piešťany: Mandičová 15, Martišková 11, Jurčenková a Mujovičová po 8, Jamesová 7 (Rusiňáková 8, Moravčíková a Taušová 0). TH: 16/11 – 22/18, Fauly: 18 - 21, Trojky: 6 - 3, Štvrtiny: 13:16, 21:16, 15:10, 14:15, Rozhodovali: Jovanič (Bos. a Herc.), Sljivic (Rak.), Jankowski (Poľ.).

/prvý zápas – 68:62, Pécs postupuje do osemfinále/

Strelecky to nebol z oboch strán ideálny začiatok odvetného play off stretnutia v Európskom pohári. Piešťany sa poučili z prvej vzájomnej konfrontácie, od úvodu si dávali pozor v obrane a výrazne si pomáhali kontrolovaním doskoku. Úspešne začali stíhaciu jazdu, v prvej štvrtine bola ťahúnkou Mandičová. Pécsu však stačil malý moment, aby nie príliš vysoké manko dokázal eliminovať, ale slovenský majster vyhral napokon prvú štvrtinu 16:13.

Druhá 10-minútovka zo začiatku nebola taká ofenzívna, ale v tých momentoch ukázal domáci tím svoju silu. Využil diery v piešťanskej obrane a dostal sa do náskoku, ktorý našťastie pre hosťujúce družstvo nebol výrazný. Stále to bola v prvom rade vyrovnaná partia, rozhodoval v nej každý bod. Čajky sa v tejto fáze mohli oprieť o Martiškovú, ale ani ona napokon nezabránila tomu, aby po prvom polčase prehrával jej tím 32:34.

Po prestávke pridali tímy na bojovnosti, čo sa následne odrazilo na veľmi pomalom zvyšovaní skóre zápasu. Piešťanom úplne nevyšiel vstup do tretej časti, keď umožnili Pécsu trochu odskočiť, ale nevzdávali sa. V správnej chvíli vytiahli útočné zbrane, vďaka ktorým zostávali v hre o postup do osemfinále. Domáce družstvo však vždy zareagovalo a obrat nepripúšťalo.

V koncovke tretej štvrtiny si vypracovalo najvyššie vedenie v zápase – 49:42. Pécs si touto fázou vytvoril potrebný bodový komfort na zabezpečenie pokračovania v súťaži. Piešťany stále bojovali aspoň o víťazstvo v odvete, už keď sa im vidina osemfinálovej účasti výrazne vzdialila, ale napokon to nevyšlo podľa ich predstáv.