Main Content

Pred play-off 1. ligy: Náš pohľad na štvrťfinálové dvojice

utorok, 7. február 2012 12:40 | Autor: Richard Weinfortner

Pred play-off 1. ligy: Náš pohľad na štvrťfinálové dvojice
Pred play-off 1. ligy: Náš pohľad na štvrťfinálové dvojice | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk

V nedeľu sa skončila základná časť 1.slovenskej hokejovej ligy a mužstvá sa pripravujú na play-off. Aj preto je najvyšší čas, ohliadnuť sa za našou druhou najvyššou hokejovou súťažou a nahliadnuť do tabuľky po 44 kolách (26 kôl základnej časti a 18 kôl nadstavby).

Po základnej časti a nadstavbe ostal na prvom mieste HC 46 Bardejov. Bardejovčania počas celej sezóny prakticky prvú priečku neopustili. Po úvodných kolách bolo čelo tabuľky vyrovnané a síce Bardejov prehral v 4.kole s Piešťanmi, ako sa tabuľka neskôr vyjasňovala, Bardejov sa prepracoval na prvé miesto. Vládu 1. lige  potvrdil aj vysokým víťazstvom nad Topoľčanmi 16:2 v poslednom kole. HC 46 Bardejov je však oficiálna farma HC Košice a tak v Extralige nastúpiť nemôže. Pokiaľ sa Bardejov stane víťazom 1.ligy, tak sa tradičná baráž medzi posledným extraligistom a prvým prvoligistom hrať nebude. Porazený finalista totiž v baráži hrať nemôže.

Za 85 bodovým Bardejovom zaostali len o 3 body hokejisti ŠHK 37 Patrícia Piešťany. Piešťany síce začali sezónu prehrou v Michalovciach, ale chuť si napravili hneď v nasledujúcich zápasoch. V závere nadstavby zakopli proti Prešovu po domácej prehre 1:2 a práve tieto 3 body v konečnej tabuľke na Bardejov strácajú.

Priepastný 11 bodový rozdiel je medzi 2. Piešťanmi a 3. Liptovským Mikulášom. MHK 32 Liptovský Mikuláš určite chcel bojovať o prvé miesto a čo najskôr sa tak vrátiť to Extraligy. Hlavne 3 prehry v 4 vzájomných zápasoch s Piešťanmi ale znamenali obrovskú stratu, ktorú už Liptáci nedokázali dohnať.

Štvrtá je po základnej časti a nadstavbe HK Spišská Nová Ves. Tá počas celej sezóny mala pomerne vyrovnané výkony. V závere jej však došiel dych a po prehrách s Detvou, Liptovským Mikulášom, Michalovcami a Senicou môže byť pomerne vďačná aj za 4.miesto. Spišiaci totiž skončili len s 3bodovým náskokom pred Senicou.

Dukla Senica
má 61 bodov a z 5.miesta začne play-off proti Spišskej Novej Vsi vonku. Najmä víťazstvo na Spiši 2:1 v poslednom nadstavbovom kole bude určite Senicu hnať dopredu. Senica sa počas celej sezóny pohybovala za najlepšou štvoricou.

HK Dukla Michalovce
je na tesnom 6.mieste o bod pred Detvou. V nadstavbe Michalovce predvádzali výborné výkony a s výnimkou úvodných 5 kôl už prehrávali len s Bardejovom a Piešťanmi. Aj preto môžu ísť do play-off so vztýčenou hlavou.

Siedme miesto patrí tímu HC 07 Detva. V nadstavbe Detva zdolala dokonca aj Bardejov, ale o to viac musia mrzieť prehry so Senicou, Trnavou, Michalovcami, Prešovom či Spišskou Novou Vsou.

Poslednú priečku v play-off si vybojovali hokejisti HC 07 Prešov. Ten v nadstavbe ukázal, že je schopný zdolať aj tímy ako Piešťany, L.Mikuláš, či Spišskú Novú Ves, no na druhej strane nezvládol zápasy s papierovo ľahšími súpermi. Napriek tomu, že do play-off vstupuje ako najslabší tím, urobí všetko preto, aby rivala z východu, Bardejov, potrápil.

9. miesto obsadili HC VTJ Topoľčany, ktoré stratili na play-off 12 bodov a sezóna sa im končí podobne ako aj tímu HK Trnava. Obe mužstvá sa pritom počas sezóny objavili aj na priečkach zabezpečujúcich play-off. Hokejisti Trnavy môžu byť nespokojní aj preto, že v predposlednom kole baráže zdolali Topoľčany 9:1 na ich ľade, čím si potvrdili, že tabuľkovo asi patria vyššie. V posledných 4 kolách nadstavby však Topoľčany inkasovali 39krát a vsietili len 7 gólov.
HK 95 Považská Bystrica, HK Trebišov a HK Púchov sa stretnú v play-out, teda v bojoch o záchranu. Outsiderom bude nováčik 1.ligy z Púchova. Ten za celú sezónu získal len 3 body.

Štvrťfinálové dvojice:

HC 46 Bardejov – HC 07 Prešov
Vzhľadom na suverénny dojem, aký budil Bardejov počas celej sezóny sa už pomerne hlasno hovorí o tom, že košická farma 1.ligu vyhrá a teda súperom nedá šancu v baráži zabojovať o Extraligu. To by samozrejme bola výborná správa pre Nitru, ktorá je v Extralige dlhodobo posledná. Všetky doterajšie vzájomné zápasy vyhral Bardejov a preto bude jasným favoritom série.

ŠHK 37 Patrícia Piešťany – HC 07 Detva
2krát v 4 vzájomných zápasoch v tejto sezóne rozhodovalo o víťazovi až predĺženie. Napriek tomu ale majú Piešťany priaznivú bilanciu zápasov 4:0. Aj preto by 2.tím tabuľky nemal mať s Detvou väčšie problémy a očakáva sa postup minimálne do semifinále.

MHK32 Liptovský Mikuláš – HK Dukla Michalovce
Mikuláš drží 5zápasovú šnúru víťazstiev, ktorú nadobudol v závere nadstavby. Hneď  v úvode sezóny dokázali Michalovce vyhrať na ľade súpera, ale nasledujúce 3 zápasy zvládol lepšie Liptovský Mikuláš. Keď si už Liptáci nevybojovali pred play-off lepšiu východiskovú pozíciu, pre návrat do Extraligy spravia všetko a Michalovce by vo štvrťfinále mali vyradiť.

HK Spišská Nová Ves – Dukla Senica

Spišiaci aktuálne nemajú vôbec dobrú formu. Prehrali posledné 4 zápasy, z toho 2 doma. Tieto dva tímy sa stretli aj v poslednom nadstavbovom kole a tam Senica využila trápenie súpera a zvíťazila. Okrem toho, ale v 3 ďalších zápasov ťahali za kratší koniec a vo všetkých 3 prípadoch dostali 6 gólov. Ak sa Spišská Nová Ves nevráti na víťaznú vlnu, tak bude mať so Senicou veľké problémy.


* Play-off 1.ligy sa začína 12.februára, play-out začína 21.februára