Main Content

Futbalový svet sa zbláznil už dávno. Mbappého sa dá aj chápať (komentár)

streda, 25. máj 2022 09:10 | Autor: Jakub Vaverka

Kylian Mbappe, Real Madrid
Kylian Mbappe, Real Madrid | zdroj: TASR

Kylian Mbappé ostáva v Paríži Saint-Germain, s klubom podpísal nový kontrakt do roku 2025. Aj keď bol už prakticky oboma nohami v Reale Madrid, napokon je všetko inak. A futbalový svet má tému, ktorá nebude utíchať ešte niekoľko mesiacov.

Komentár Jakuba Vaverku

Keď Paríž Saint-Germain v roku 2017 zaplatil 222 miliónov eur za Neymara z FC Barcelona, padol prestupový rekord, ktorý odvtedy nikto neprekonal. Prečo 222 miiónov? Taká bola výkupná klauzula brazílskej hviezdy, ani samotní Katalánci vtedy nepočítali s tým, že by to mohol niekto reálne zaplatiť. Tento transfer zmenil futbal, výkupné klauzuly sú pri tých najlepších hráčoch aktuálne na úrovni miliardy.

Prešlo päť rokov a PSG je opäť v centre futbalového diania. Klub, ktorý vykázal v minulej sezóne stratu približne na úrovni 220 miliónov eur, investoval minimálne 600 miliónov eur do podpisu jedného jediného futbalistu. Je to v poriadku? Základná premisa, ktorá môže ľuďom napadnúť je, že sú to ich peniaze, nech si s nimi robia, čo chcú. Áno aj nie. Existujú pravidlá finančného fair-play, ktoré podobné konanie zakazujú.

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe | zdroj: TASR

Určite problémom ale je, že finančné fair-play funguje takpovediac vtedy, keď sa to najvyšším futbalovým predstaviteľom hodí. Esenciálnym problémom teda je, že pravidlá zo strany UEFA sú doslova iba zdrapom papiera a kluby to obchádzajú. Parížu sa nemožno čudovať, že hľadá slabé miesta nastaveného systému a využíva ich.

Prečo o tom píšeme: Kylian Mbappé bol po sezóne voľným hráčom a bolo verejným tajomstvom, že odchádza do Realu Madrid. Biely Balet ho chcel už pred rokom, netradične sezónu pred koncom kontraktu Merengues ponúkli PSG luxusných 180 miliónov eur. Paríž odmietol, hráč ostal. S tým, že ak bude chcieť odísť v lete 2022, nikto mu nebude brániť.

A jemu naozaj nikto nebránil, akurát manažment francúzskeho majstra skúsil jednu poslednú ponuku: Trojročný kontrakt s ročným platom po zdanení na úrovni 100 miliónov eur (niekde sa uvádza 50M + bonusy, ale to je asi aj jedno, no nie?) podpisový bonus 300 miliónov eur, reklamné práva na vlastné fotografie či dokonca rozhodovacie právomoci pri stavbe mužstva, prestupoch a predajoch.

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe | zdroj: TASR

I keď detaily nepoznáme, vyššie spomenutú verziu potvrdilo príliš veľké množstvo renomovaných novinárov, aby bola čírim výmyslom. PSG aj napriek ekonomickej strate poriadne zainvestovalo. Financie pre katarských miliardárov nie sú nijakým problémom, ale o zdravom fungovaní sa v tomto prípade nedá rozprávať.

Samotný Kylian Mbappé je terčom kritiky. Nazývajú ho človekom, ktorý ide po peniazoch, ktorý zahodil šancu písať futbalovú históriu, ktorý je darmožráč a žoldnier. Kylian v rozhovore uviedol, že Paríž je jeho domov a chce s ním získať čo najviac trofejí. Taktiež dodal, že ho teší interes Realu Madrid a bude mu fandiť vo finále Ligy majstrov proti Liverpoolu. A ešte uviedol, že záujem oňho mali práve aj The Reds, ale nebolo to nič seriózne.

Jasné, ostať v Ligue 1 s poriadne „nasolenou“ zmluvou vyzerá na prvý pohľad zle. Predovšetkým po športovej stránke, pretože francúzska liga nemá reálnu šancu na to, aby sa priblížila španielskej La Lige a už vôbec nie anglickej Premier League. Vyhrať Ligu majstrov? Podariť sa to môže, ale PSG medzi favoritov patriť pravdepodobne nebude. I keď, s hráčmi ako Neymar, Mbappé a Messi sa o ničom inom ako o pozícii favorita nedá hovoriť. Trofeje samozrejme prídu, prinajmenšom tie domáce.

Kylian Mbappe, Neymar
Kylian Mbappe, Neymar | zdroj: TASR

Pozrime sa na to ale z druhej strany. Mbappé má 23 rokov, keď mu vyprší nová zmluva, bude mať 26, čo je, ako sa hovorí, najlepší futbalový vek. Aktuálna sága poškodí jeho imidž a dá do otáznikov jeho hodnoty, ale tri roky sú dlhá doba. Ak bude mať čísla, výsledky a úspechy, záujem o jeho služby bude aj v budúcnosti a PSG môže opustiť v roku 2025.

Okrem toho, Kylian pochádza priamo z Paríža, konkrétne z 19. obvodu, toto mesto miluje, je Francúz a v klube je už teraz žiadanejší ako Neymar a Messi. Dajme si všetci ruku na srdce, keby vám niekto vo vašom domácom meste, kde máte rodinu, priateľov, zázemie, uznanie a isté miesto na výslní, ponúkne tak extrémne peniaze, skutočne by ste odišli? Ešte k tomu do Realu Madrid, ktorý síce zažíva výborný rok, ale taktiež ho čaká generačná obmena (Benzema, Kroos, Modrič), plus treba brať do úvahy aj odstrašujúce prípady typu Edena Hazarda. A teda, nejeden hráč si prestupom do Madridu splnil sen, ale následne sa všetko pokazilo.

Pravdepodobne neexistuje jedna správna odpoveď. Tvrdiť ale, že Kylian si vybral len peniaze, by nebolo úplne fér. Sám najlepšie v najbližších mesiacoch či rokoch zistí, ako sa rozhodol, každopádne, je to jeho život a jeho kariéra. A po inšpiráciu nemusí chodiť ďaleko. Príde vám Neymar niekoľko rokov po lukratívnom prestupe z Barcelony, kde bol prakticky doma, šťastnejší a úspešnejší? Ani nie, však...