Main Content

REBRÍČEK: 10 najväčších debaklov v histórii Premier League

nedeľa, 15. január 2012 17:30 | Autor: Richard Weinfortner

REBRÍČEK: 10 najväčších debaklov v histórii Premier League
REBRÍČEK: 10 najväčších debaklov v histórii Premier League | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto google.com

V aktuálnej sezóne anglickej ligy zatiaľ púta pozornosť hlavne súboj o čelo tabuľky medzi rivalmi z Manchestru. Oba tímy už v tejto sezóne dosiahli naozaj pozoruhodné víťazstvá.



Zatiaľ čo Manchester United doma zdolal Arsenal v úvode sezóny 8:2, Manchester City sa vysokým víťazstvom prezentoval práve proti svojmu veľkému rivalovi a na Old Trafford vyhral 6:1. História si však pamätá oveľa väčšie debakle. V tomto rebríčku je zoradených 10 najväčších.

 Blackburn – Nottingham Forest 7:0 (1995/96)

Po prvom polčase to s Nottinghamom vôbec nevyzeralo zle. Po góloch Shearera a Lars Bohinena prehrával len 2:0. Avšak domáci tím z Ewood Parku v druhej časti hry spravil so súpermi krátky proces. Shearer pridal ďalšie 2 góly, Lars Bohinen dal svoj druhý gól a do streleckej listiny sa zapísali aj Newell a Le Saux.

 Arsenal – Middlesbrough 7:0 (2005/06)


Zápas na 9.mieste vôbec nemusíme hľadať hlboko v minulosti. V sezóne 2005/06 bol Arsenal nespochybniteľnou súčasťou anglickej a aj európskej futbalovej elity a ďaleko to dotiahol aj v Lige Majstrov, kde ho až vo finále zdolala Barcelona. Arsenal nastupoval na domáci ligový zápas proti Middlesbrough s tým, že v predošlých 2 zápasoch uhral remízu 0:0 s Aston Villou a Manchestrom United. Nedať gól v tomto zápase by bola samozrejme hanba a tak ich Arsenal pre istotu nastrieľal hneď 7. 3 gólmi sa prezentovala žijúca legenda Arsenalu Thierry Henry, okrem neho sa presadili aj Phillipe Senderos, Robert Pires, Gilberto Silva a Alexander Hleb.




  Manchester United – Barnsley 7:0 (1997/98)

Vyše 55 000 divákov na Old Trafford sledovalo totálnu demontáž Barnsley červenými diablami. V tomto prípade bolo všetko jasné už po 1.polčase. Manchester vyhrával 4:0. Andrew Cole potreboval na hattrick len jeden polčas. Okrem neho sa trafil v prvom polčase aj Ryan Giggs. V druhom polčase sa ešte raz trafil Giggs, po ňom Scholes a skóre na konečných 7:0 uzavrel Čech Karel Poborský. Pozoruhodné víťazstvo zaznamenal Manchester aj o týždeň neskôr, keď zdolal Sheffield Wednesday 6:1.




 Arsenal – Everton 7:0 (2004/05)

V predposlednom ligovom kole v sezóne 2004/05 predviedol Arsenal svoju silu Evertonu. V 8.minúte kanonierov naštartoval Van Persie,  ku ktorému sa postupne pridali  2krát Pires, raz Vieira, z penalty Dau Gaspar Edu, Bergkamp a Flamini. Po prvom polčase vyhrával Arsenal rozdielom triedy a The Toffies nakoniec z Londýna vyprevadil s poriadnym výpraskom.


 

 Chelsea – Stoke City 7:0 (2009/10)

Boj o titul medzi Chelsea Londýn a Manchestrom United v sezóne 2009/10 bol dramatický do posledného kola. The Blues však tento súboj vzali naozaj vážne a posledné 2 zápasy na Stamford Bridge skutočne stáli za to. Aspoň zo strany Chelsea určite. 3 kolá pred koncom si poriadny výprask odniesol Stoke. Trikrát sa trafil Kalou, dvakrát Lampard, pri čom jeden gól dal z penalty, jedným gólom sa ešte zapísali Sturridge a minútu pred koncom riadnej hracej doby Malouda. Chelsea nakoniec boj o titul zvládla lepšie a tešila sa zo svojho zatiaľ posledného titulu.


 

 Nottingham Forrest – Man. United 1:8 (1998/99)


Futbalisti Nottinghamu sa do tohto rebríčku zapíšu ešte raz. Tento krát sa im síce podarilo skórovať, ale ani tak nedokázali odvrátiť 7 gólový debakel od Manchestru. Hostia otvorili skóre už v 2.minúte zásluhou Dwighta Yorka. Nottingham v 6.minúte vyrovnal, ale už o minútu neskôr sa presadil Andrew Cole. Po prvom polčase teda Manchester United viedol 2:1. To, čo sa však dialo v druhom dejstve bola kanonáda hostí. Najprv pridali svoje druhé góly v zápase Cole a Yorke, potom v 80.minúte strelil gól Nór Ole Gunnar Solskjaer. Ten sa stal nakoniec jednoznačne mužom zápasu, pretože v poslednej desaťminútovke zápasu nastrieľal ešte ďalšie 3 góly a tak urobil z výsledku 1:4 historické víťazstvo Manchestru. Červení diabli nakoniec zvíťazili 8:1.


 

  Newcastle – Sheffield W. 8:0 (1999/2000)

Veľkolepé predstavenie videli aj diváci v St.James‘ Parku. Domáce Newcastle po prvom polčase viedlo nad Sheffieldom 4:0 po góloch Hughesa a hattricku Shearera. Žijúca legenda anglickej Premier League potom vsietila ešte ďalšie 2 góly. Presné zásahy si pripísali na svoje strelecké konto aj Speed a Dyer. Newcastle si týmto pripísalo svoje najvyššie víťazstvo v Premier League.

  Chelsea – Wigan Athletic 8:0 (2009/10)

Opäť spomenieme rok 2010 a súboj o titul Chelsea a Manchestru. V poslednom kole na domácom trávniku londýnsky tím definitívne rozhodol o svojom titule v Premier League. Wigan jednoducho mal smolu, že sa Chelsea Londýn vybičovala k takému výkonu a že víťazstvo bolo prioritou číslo jeden. V 6.minúte gólostroj naštartoval Anelka, nakoniec autor dvoch gólov. Okrem neho skórovali aj Lampard (z penalty), Kalou, Ashley Cole a 3krát Drogba (raz z penalty).


 

  Tottenham – Wigan Athletic 9:1 (2009/10)

Sezóna 2009/10 nebola z pohľadu Wiganu vôbec vydarená. Už sme si spomenuli debakel z Londýna proti Chelsea, ale ak sa vrátime o pár mesiacov dozadu oproti prehre na Stamford Bridge, Wigan si odniesol ešte vyššiu prehru. Po prvom polčase viedol Tottenham 1:0 gólom Petra Croucha. Čítate správne, lavína kohútov sa spustila až v druhom polčase. Jermain Defoe v druhom polčase nastrieľal ešte 5 gólov. Po jednom pridali jeho spoluhráči Lennon, Bentley a Kranjčar. Jediný gól Wiganu vsietil Scharner a znižoval ním na 3:1. Ani toto neskutočné víťazstvo Tottenhamu však nie je najvyššie v histórii Premier League.


 

  Manchester United – Ipswich Town 9:0 (1994/95)

Jeden gól vsietil Roy Keane a dva Andrew Cole, vďaka čomu viedol Manchester United doma nad Ipswichom 3:0. To však samozrejme nebolo všetko a vďaka tomu by sa tento zápas do nášho rebríčku nezmestil. V druhom polčase Manchester upravil svoje vedenie na „rozdiel 3 tried“. Ďalšími nespomenutými strelcami z tohto stretnutia na Old Trafford boli Mark Hughes a Paul Ince. Hughes sa trafil hneď 2krát, strelec z prvého polčasu Cole nakoniec rozvlnil v zápase sieť Ipswichu až 5krát.



Hoci je anglická liga považovaná za najlepšiu futbalovú ligu v Európe, aj medzi účastníkmi Premier League niekedy vzniknú takéto rozdiely.