Main Content

REBRÍČEK: TOP 10 kanonierov medzi obrancami súčasnosti v NHL

sobota, 14. január 2012 11:48 | Autor: Richard Weinfortner

REBRÍČEK: TOP 10 kanonierov medzi obrancami súčasnosti v NHL
REBRÍČEK: TOP 10 kanonierov medzi obrancami súčasnosti v NHL | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto SITA, video youtube.com

Na strieľanie gólov sú pochopiteľne útočníci, ale ofenzívny obranca v tíme NHL nie je vôbec na zahodenie. Spomedzi Slovákov sú typickými reprezentantmi v tejto disciplíne Ľubomír Višňovský, Zdeno Chára, či v minulosti Richard Lintner.

Pre týchto obrancov nie je nič nezvyčajné pomôcť svojmu tímu gólom. Zostavili sme rebríček 10 najlepších strelcov medzi obrancami kanadsko-americkej NHL. Zarátané sú góly zo sezón 2008/09, 2009/10 a 2010/11. Práve tieto posledné 3 sezóny uvádzam ako súčasnosť.

  Marc-Andre Bergeron (Tampa Bay Lightning)


V spomínaných sezónach obliekal Bergeron dres Minnesoty Wild a Montrealu Cannadiens a v týchto mužstvách sa mu strelecky darilo oveľa lepšie. Za Minnesotu nastrieľal v sezóne 2008/09 14 gólov a v ďalšej sezóne za Montreal dosiahol ešte o gól viac. Bilanciu si pokazil v Tampe, kde vo svojej prvej sezóne strelil len 4 góly, treba však povedať, že v hlavnom tíme bleskov odohral len 23 zápasov základnej časti. Celkovo za posledné 3 sezóny dosiahol Marc-Andre Bergeron 33 gólov a patrí mu tak 10. priečka v rebríčku kanonierov medzi obrancami posledných 3 sezón.

  Drew Doughty (Los Angeles Kings)


Mladý kanadský obranca sezónou 2008-09 len vstúpil do NHL a prezentoval sa 6 gólmi, čo je na obrancu pomerne slušné. V ďalšej sezóne už nastrieľal spolu v základnej časti a play-off 19 gólov, vďaka čomu sa dostal na delené 3.miesto medzi obrancami. Všetko nasvedčovalo tomu, že v ďalšej sezóne v drese Kings by to mohlo byť ešte lepšie, no nestalo sa. Doughty nastrieľal minulú sezónu len 13 gólov, avšak treba povedať, že odohral v základnej časti 76 zápasov. V súčte posledných 3 sezón má Drew Doughty na konte 38 presných zásahov.

  Christian Erhoff (Buffalo Sabres)

29 ročný nemecký obranca síce túto sezónu oblieka dres Buffala, ale do tohto rebríčka sa dostal ešte vo farbách San Jose a hlavne Vancouveru. V sezóne 2008/09 rozvlnil siete súperov v drese San Jose 8krát. V ďalších 2 sezónach v drese Cannucks už bol v tomto smere úspešnejší. Za 2 sezóny nastrieľal 33 gólov. Erhoff celkovo so 41 gólmi obsadzuje 8.priečku.

  Ľubomír Višňovský (Anaheim Ducks)


Prvý slovenský obranca v tomto rebríčku tiež menil klub počas sledovaných 3 sezón, z čoho vyplýva, že potreboval čas na aklimatizáciu v novom pôsobisku. Počas sezóny 2009/10 sa presunul z Edmontonu do Anaheimu. V drese Edmontonu sa mu ešte strelecky až tak nedarilo, keď si pripísal 8 gólov. To samozrejme nie je zlé, ale v ďalších 2 sezónach si už pripísal 15 a 18 gólov. V sezóne 2010/11 sa stal dokonca 4.najlepším strelcom medzi obrancami. Celkovo si Višňovský v sezónach 2008/09 – 2010/11 pripísal 41 gólov.




  Zdeno Chára (Boston Bruins)

Trenčiansky rodák, kapitán Bostonu je jedným z najobávanejších strelcov NHL, ak nie úplne najobávanejším. Chára zvykne svojmu mužstvu pomáhať najmä pri presilových hrách a jeho výhodou oproti mnohým iným hráčom v tomto rebríčku môže byť aj to, že za posledné 3 sezóny nevymenil klub. Chára ma celkovo v základnej časti a play-off na konte 45 gólov, pri čom v sezóne 2008/09 bol 3.najlepším strelcom medzi obrancami. Okrem toho sa zásadnou mierou pričinil k zisku Stanley cupu v minulej sezóne.



  Dan Boyle (San Jose Sharks)


Skúsený 35 ročný obranca prišiel do San Jose z Tampy, ale to ešte v sezóne 2008/09, takže pozorované 3 sezóny odohral v rovnakom mužstve. A aj to mu pomohlo k pomerne stálym streleckým výkonom. Jeho najlepšia strelecká sezóna bola práve 2008/09, v ktorej vsietil 18 gólov. Celkovo v súčte 3 posledných sezón nastrieľal Boyle 48 gólov. Aj vďaka tomuto ofenzívnemu obrancovi sa San Jose drží v posledných rokoch na popredných priečkach v NHL.

  Nicklas Lidström (Detroit Red Wings)

Veterána v drese Detroitu a žijúcu legendu Lidströma si určite nemusíme predstavovať. Aj tento Švéd je ukážkovým príkladom ofenzívneho obrancu, čo dokazuje nie len svojou hrou, ale aj štatistikami. Ikona Detroitu Red Wings sa v sezóne 2008/09 stala 3.najlepším strelcom medzi obrancami v NHL a o 2 sezóny neskôr sa spolu s Byfuglienom stal najlepším strelcom medzi obrancami NHL s 20 gólmi. Celkovo ich Lidström má na konte za posledné 3 sezóny 53, čo svedčí o tom, že neťaží len zo svojho mena, ale je naozaj nestarnúcim obrancom.

  Mike Green (Washington Capitals)

Washingtonského obrancu, rodáka z Calgary vyšvihla takto vysoko najmä sezóna 2008/09. V nej Green dosiahol neuveriteľných 32 gólov a stal sa tak suverénne najlepším strelcom medzi obrancami. V ďalších sezónach mu ale evidentne dochádzal pušný prach. V nasledujúcej sezóne vsietil 19 gólov a v sezóne 2010/11 už len 9. V posledných 2 sezónach ho bohužiaľ sužovali zranenia. Za posledné 3 sezóny má Mike Green  na konte 60 gólov.




  Shea Weber (Nashville Predators)


Druhá priečka v tomto rebríčku patrí ďalšiemu naozaj zvučnému menu medzi obrancami. 26 ročný obranca je od sezóny 2005/06 verný Nashvillu a tak mal dostatok času zžiť sa s tímom. Weber vo všetkých 3 pozorovaných sezónach patril medzi najlepšie strieľajúcich obrancov. Najlepší bol v sezóne 2008/09, kedy nastrieľal 23 gólov. Prvenstvo v tejto disciplíne mu ušlo len o chlp v sezóne 2010/11, keď nastrieľal 19 gólov a za najlepším strelcom medzi obrancami, Byfuglienom zaostal o jediný gól. Celkovo za posledné 3 sezóny pomohol Shea Weber svojmu tímu 60 gólmi.




  Dustin Byfuglien (Winnipeg Jets)

Ak ste čítali rebríček celý, pravdepodobne vám začína byť jasné, že najlepším kanonierom medzi obrancami za posledné 3 sezóny je Dustin Byfuglien. Počas 3 posledných sezón prešiel z Chicaga do Atlanty. Túto sezónu už je hráčom nováčika NHL Winnipegu Jets. V sezóne 2008/09 nastrieľal 18 gólov a v ďalších 2 sezónach sa stal najlepším strelcom spomedzi obrancov. Najlepšia bola preňho sezóna 2008/09 v drese Chicaga. V nej nastrieľal totiž 28 gólov. V posledných troch sezónach sa Byfuglien tešil z gólu 66 krát.