Main Content

Slovenský futbal hrá o budúcnosť: Obdobie temna má za dverami, nepokazme si to

nedeľa, 8. november 2020 18:56 | Autor: Filip Chudý

Radosť slovenských futbalistov
Radosť slovenských futbalistov | zdroj: TASR/Michal Svítok

Nie zápas roka, ale možno až desaťročia čaká na slovenský futbal. Od výsledku v baráži sa bude veľa odvíjať. Preto dajme reprezentácii ešte jednu šancu.

Komentár Filipa Chudého

Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká najdôležitejší zápas za ostatné roky, ktorý môže určiť vývoj v našom futbale na veľmi dlhé obdobie. Že ideme do súboja na pôde Severného Írska v zlom rozpoložení, za to si môžeme sami, ale teraz je zbytočné sa v tom extra vŕtať.

Každý, kto sleduje domáci futbal trochu podrobnejšie, vie, kde nastali problémy. Známa barová kauza, koniec trénera Kozáka namiesto skutočného potrestania previnilcov, na ktorých sme následne chceli dokonca stavať… Na takých základoch ale dom logicky pevne stáť nemôže. Prišli aj zlé rozhodnutia pri výberoch (trénerov, hráčov, taktiky), nelichotivá situácia v našich ligách atď. Všetko spolu súvisí, ale teraz to môže aspoň trochu prekryť len jedna výhra.

Ak však v Belfaste prehráme, bude to riadny úder pre celý slovenský futbal. Ono sa to možno nezdá, ale ten mimoriadne potrebuje peniaze za postup na Euro, hlavne v čase tejto krízy. Situácia so sponzormi sa totiž zhoršila, pričom na projekty, ktoré by futbalu pomohli, potrebujete nielen chuť s elánom, ale aj financie. Prípadný výpadok by sme teda mohli pocítiť dvojnásobne, najprv teraz, no a potom o pár rokov neskôr na ďalšej generácii hráčov.

Treba tiež povedať, že aj súčasným slovenským futbalistom sa bude ľahšie dýchať na prestupovom trhu, keď budeme účastníkmi Eura. Futbalový svet totiž krajinu často vníma aj cez takého veci. Ak sú dvaja hráči vyrovnaní, často rozhodne o ich budúcnosti národnosť uvedená v pase. Slovenský futbalista musí byť jasne lepší od hráčov z vyspelých futbalových krajín, aby mal aspoň šancu na dobrý angažmán, resp. väčšie možnosti hrávať a nie iba sedieť na lavičke, čo veľa našich reprezentantov pozná…

Nehovoriac o tom, že ak nebudeme na Eure, pohoršíme si aj pri budúcom nasadzovaní pred žrebmi ďalších kvalifikácií. Dlho nám trvalo sa dostať z „odpadkových“ košov vyššie, tak si to nepokazme. Hore to ide totiž výrazne ťažšie ako dole.

Nový či dočasný tréner Štefan Tarkovič sa logicky rozhodol vsadiť na starú partiu, ktorú dokonale pozná. Dôvodom je aj to, že tá „nová“ proste nefungovala. Ak by to bolo inak, sme už dávno na Eure a žiadnu baráž by sme nepotrebovali.

Veľká škoda, že Martin Škrtel pre zranenie nepríde, takéhoto hráča by sme potrebovali asi najviac. Ale aj Tomáš Hubočan má na to, aby len jeho prítomnosť na ihrisku skvalitnila našu defenzívu o minimálne jednu úroveň.

Veľkému počtu fanúšikom nevonia nominácia Vladimíra Weissa. Ak sa však na to pozrieme z futbalovej stránky, potom do národného tímu jednoznačne patrí. Ak by sme sa pozreli na jeho prejav mimo ihriska, potom v nej nemá čo hľadať. No také konštatovanie platilo aj v dávnejšej minulosti, no aj tak v nej bol…

Vybral tréner Tarkovič aktuálne najlepší výber slovenských hráčov? Odpoveď je nie! Vybral len tých, o ktorých si to myslí. A hoci slovenská reprezentácia v ostatnom čase skôr fanúšikom znechucovala dni, ako prinášala radosť, dajme jej ešte jednu šancu a pomôžme jej k úspechu, pretože inak môže prísť obdobie tempa. Hoci niekto sa môže právom pýtať, či už v ňom dlhšie nie sme? Pokiaľ nebudeme na Eure, potom sme!