Main Content

REBRÍČEK: TOP5 kreatívnych zakončovateľov nájazdov v NHL + VIDEO

štvrtok, 1. december 2011 14:58 | Autor: Richard Weinfortner

REBRÍČEK: TOP5 kreatívnych zakončovateľov nájazdov v NHL + VIDEO
REBRÍČEK: TOP5 kreatívnych zakončovateľov nájazdov v NHL + VIDEO | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto SITA, video youtube.com

Trestné strieľania majú veľa odporcov aj podporovateľov. Mnohí tvrdia, že nie je správne, aby dramatický hokejový zápas rozhodla lotéria vo forme samostatných nájazdov.

Na druhej strane, takéto dramatické vyvrcholenie milujú fanúšikovia a niekedy nájazdy prinesú oživenie, ktoré počas 60 minút a predĺženia zápasu chýbalo. Okrem fanúšikov sa však v nájazdoch vyžívajú aj mnohí hráči. Brankár by mal mať oproti strelcovi psychicky navrch, ale niektorí hráči jednoducho nervy nepoznajú. Tu je výber piatich hráčov, ktorí svojimi vystúpeniami pri samostatných nájazdoch bavia divákov. Okrem úspešnosti zakončenia bola dôležitým faktorom aj kreativita.

5. Wojtek Wolski (New York Rangers)

25 ročný ľavý útočník, rodák z Poľska, bol draftovaný v roku 2004 Coloradom Avalanche, odkiaľ prešiel do Phoenixu a neskôr do NY Rangers. Pri svojich trestných strieľaniach  dokáže fanúšikov skutočne pobaviť, samozrejme hlavne tých svojich. Wolski je takmer bezchybný pri takzvanom „Forsbergovom blafáku“, ktorý využíva pomerne často a preto môže byť trochu predvídateľný. Ale kto iný by ho mal prečítať ak nie špičkoví gólmani v NHL?

Niekoľko podarených nájazdov Wolskeho v NHL


Pri tomto poľskom hráčovi spomenieme aj Nóra Matsa Zuccarella, jeho spoluhráča z tímu New York Rangers. S Wolskim majú spoločnú kľučku, ktorá platí na brankárov NHL a teda pomerne často vynáša v samostatných nájazdoch Rangers dôležité body. Wolski aj Zuccarello sú spolu na piatom mieste vďaka efektivite a dojmu z nájazdu a kvôli častému opakovaniu rovnakej kľučky.

Typické nájazdy Zuccarella



4. Rick Nash (Columbus Blue Jackets)

Keď zápas Columbusu vyvrcholí až samostatnými nájazdmi, tak je takmer isté, že sa rozbehne aj kapitán Blue Jackets. Jednotka draftu z roku 2002 sa z Columbusu ani nepohla. Niet sa čomu diviť, veď v tíme je hotovým klenotom. Skvelá práca s hokejkou, pri ktorej brankár do poslednej chvíle netuší, čo Nash spraví. Svoje najkrajšie kúsky predviedol proti St.Louis, kde jeho zasunutie puku za chrbát brankára jednou rukou obsadzovalo najvyššie priečky v rebríčkoch najkrajších nájazdov. Druhý pekný kúsok predviedol vtedajšiemu brankárovi Anaheimu Giguerovi, keď nadvihol ľavú nohu, brankár sa sústredil na kľučku popod ňu a Nash puk šikovne zdvihol pod brvno.

To najlepšie od Ricka Nasha



3. Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)

Má len 24 rokov, ale v hokeji už dosiahol viac úspechov ako niektorí skúsení borci. Číslo 87 sa stalo pojmom nielen v NHL, ale na celom svete. Útočník Pittsburghu Penguins, jednotka draftu v roku 2005, hviezda kanadskej reprezentácie. Crosby je skvelým hráčom počas hry a keď sa rozbehne na trestné strieľanie, spozornie každý fanúšik. Crosby síce nemá takú vysokú úspešnosť trestných strieľaní, ale keď dá gól, rozhodne sa je na čo pozerať aj po niekoľkých opakovaných záberoch. Jeho najlepšie kúsky som vybral aj vo videu.




2. Todd Bertuzzi (Detroit Red Wings)


Veterán v službách Detroitu má za sebou už obrovské množstvo zápasov. Do NHL vstúpil draftom v roku 1993 a odvtedy obliekal dres New Yorku Islanders, Vancouveru Cannucks, Floridy Panthers, Anaheimu Ducks, Calgary Flames a nakoniec Detroitu Red Wings. Okrem výbornej techniky dokáže Bertuzzi zaujať aj tvrdosťou, čo samozrejme prináša aj trestné minúty. Bertuzzi trápil súperových brankárov v rôznych dresoch, ale svoje najväčšie kúsky predvádzal práve za „červené krídla“. Pamätný je napríklad jeho „spin-o-rama goal“ proti Chicagu, teda otočka tesne pred brankárom, ktorú slovenským fanúšikom predviedol Bielorus Grabovski na MS 2009.

Samostatné nájazdy Bertuzziho (najmä v drese Detroitu)
;


1. Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings)


Rebríček teda ovládli útočníci Detroitu. Pozícia Pavla Datsyuka je najľahšie obhájiteľná v tomto rebríčku. Vysoká úspešnosť nájazdov a naozaj nenapodobiteľné kúsky. Jednoducho ide o reprezentanta kategórie hokejistov, ktorí nemajú nervy pri nájazdoch. To, čo si dovolí tento ruský útočník si dovolí len málokto. I keď v Datsyukovom prípade to je zbytočné, stručne si ho predstavíme. Do NHL vstúpil v roku 1998 a neatakoval v ňom najvyššie priečky, ale za svoju kariéru v NHL prevýšil mnohých hráčov, ktorí sa umiestnili v tomto roku na popredných priečkach. Medzi nimi napríklad Lecavaliera, Legwanda, Stuarta, Malhotru, či Antropova. Narodil sa v Sverdlovsku v Rusku pred 33 rokmi a aj číslo 13 v Detroite je neprehliadnuteľné.

Predstavenie Pavla Datsyuka


Samozrejme, že skvelých zakončovateľov samostatných nájazdov je kopec. Okrem iného sa dokážu pri trestnom strieľaní predviesť i Alexander Ovechkin, Martin St.Louis, Mike Ribeiro a iní. Do tohto rebríčku som sa pokúsil vybrať hráčov, ktorí sa nezablysli jedným alebo dvoma nájazdmi, ale predviedli niekoľko prekrásnych zakončení. Dávam priestor pre vašich obľúbencov v diskusii.