Main Content

REBRÍČEK: Top 10 najväčších debaklov histórie Champions League

utorok, 29. november 2011 12:21 | Autor: Richard Weinfortner

REBRÍČEK: Top 10 najväčších debaklov histórie Champions League
REBRÍČEK: Top 10 najväčších debaklov histórie Champions League | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto SITA, video youtube.com

Liga majstrov je súťaž, v ktorej sa každoročne stretáva európska futbalová elita. Najúspešnejšie kluby jednotlivých súťaží si môžu navzájom zmerať sily, avšak medzi ligami ako aj klubmi samotnými sú často až príliš veľké kvalitatívne rozdiely, čo sa môže prejaviť na výsledkoch tak, ako v stredajšom zápase Valencie s Genkom (7:0).

Pri tejto príležitosti prinášame rebríček 10 najväčších debaklov Champions League (od sezóny 1992/93).

10. Arsenal FC – SC Braga 6:0 (sezóna 2010/11)

Kvalita anglickej a portugalskej ligy je neporovnateľná a to sa prejavilo aj v minuloročnej edícii Ligy Majstrov. Braga si zabezpečila postup do hlavnej súťaže v náročnom dvojzápase so španielskou Sevillou a v skupine narazila okrem Arsenalu aj na ukrajinský Šachťar Doneck a srbský Partizan Belehrad.  Demontáž Bragy v Londýne rozbehol v 9. minúte z penalty kapitán Fabregas, ktorý neskôr pridal aj druhý gól. Ďalším dvojgólovým strelcom bol Carlos Vela, ktorý strieľal piaty a šiesty gól Gunners. Konto si o jeden gól vylepšili aj Aršavin a Chamakh. V Brage neskôr Arsenal prekvapujúco prehral 0:2, čo ho stálo prvé miesto v skupine. To obsadil ukrajinský zástupca Šachťar. Braga s 9 bodmi skončila tretia, presunula sa do Európskej ligy, kde si zahrala vo finále. Arsenal vypadol v osemfinále Ligy Majstrov s Barcelonou, neskorším víťazom.



9. Olympique Marseille – CSKA Moskva 6:0 (sezóna 1992/93)


Pozoruhodným výsledkom sa zapísal aj francúzsky veľkoklub Olympique Marseille hneď v prvom ročníku novodobej Ligy Majstrov (Názov UEFA Champions League nesie táto súťaž od sezóny 1992/93). Futbalistom Marseille stačilo na víťazstvo v skupine A 9 bodov, za 2 výhry a 3 remízy. Za ním sa postupne zoradili tímy Rangers, Club Brugge a CSKA. Moskovský klub, ktorý v kvalifikácii vyradil Barcelonu zažil na Stade Véledrome hotové peklo. Prehra 0:6 určite nie je to, čím sa v budúcnosti bude CSKA pýšiť, ale i tak sa táto prehra zaradila až na delenú 7.-10. priečku v tomto rebríčku. Olympique Marseille v Mníchove vo finále zdolal AC Miláno 1:0 a stal sa tak víťazom Ligy Majstrov v sezóne 1992/93.

8. Real Madrid – KRC Genk 6:0 (sezóna 2002/03)

Belgické mužstvo si poradilo v kvalifikácii so Spartou Praha a dostalo sa do skupiny C. Tú okrem Realu a Genku tvorili aj tímy AS Rím a AEK Atény. V úvode zápasu na Estadio Santiago Bernabéu to pritom vôbec s Genkom nevyzeralo zle a až do 44.minúty bolo skóre 0:0. Potom ale prišiel vlastný gól Didiera Zokoru, na ktorý v nadstavenom čase nadviazal Salgado. Štvorgólový druhý polčas však výrazne ubral na spokojnosti Genku. Za Real Madrid sa trafil Figo, Guti, Celades a Raúl González. Pre Madridčanov to bolo najvyššie víťazstvo v Lige Majstrov a zároveň aj najväčšie víťazstvo španielskeho klubu.



7. Bayern Mníchov – Sporting Lisabon 7:1 (sezóna 2008/09) – Osemfinále


Bayern Mníchov postúpil do osemfinále z prvého miesta skupiny F, v ktorej pokoril Lyon, Fiorentinu a Steauu Bukurešť. Sporting prešiel zo skupiny C, v ktorej obsadil druhé miesto za Barcelenou. Ich vzájomný dvojzápas v osemfinále sa zapíše do histórie ako jeden z najjednoznačnejších. V Lisabone Bayern zvíťazil 5:0 a v odvete, v ktorej už Sporting nemal ani len teoretickú šancu prišiel debakel 7:1. Za Bayern sa strelecky presadili 2krát Podolski a raz van Bommel, Klose (z penalty), Schweinsteiger a Müller. Okrem toho si dal vlastný gól Polga. Jediný gól Sportingu zaznamenal João Moutinho. Bayern Mníchov sa však ďaleko nedostal. Vo štvrťfinále ho zastavila Barcelona.

6.  Manchester United – AS Rím 7:1 (sezóna 2006/07) – Štvrťfinále


Medzi 8 najlepších tímov Európy sa už nedostane len tak niekto. Aj preto sú štvrťfinálové dvojzápasy väčšinou vyrovnané a často nemajú favorita. To ale neplatilo o štvrťfinále medzi Manchestrom United a AS Rímom v sezóne 2006/07. V Ríme síce zvíťazil domáci tím 2:1, ale na Old Trafford mohli pomýšľať na postup len v prvom polčase. Skóre otvoril v 11.minúte Carrick, neskôr sa k nemu pridali Smith, Rooney a Cristiano Ronaldo. Po prvom polčase 4:0. V druhom polčase pridali svoj druhý gól v zápase Carrick a Ronaldo, potom zaznamenal čestný zásah Rimanov De Rossi, ale posledné slovo mali opäť červení diabli vďaka gólu Evru. Manchester United vypadol v semifinále, kde ho zastavilo AC Miláno, víťaz Ligy Majstrov v sezóne 2006/07. Za zmienku stojí ešte fakt, že hlavným rozhodcom zápasu bol Slovák Ľuboš Micheľ a asistentmi Roman Slyško, Martin Balko a Pavel Olšiak.




5. Juventus Turín – Olympiakos FC 7:0 (sezóna 2003/04)

V poslednom kole základnej skupiny D Juventus Turín grécky Olympiakos nešetril. Juventus potreboval vyhrať, aby si poistil prvé miesto v skupine a svoj plán naplnil viac než dobre. Olympiakos si bol určite vedomý toho, že vyhrať na Delle Alpi, čo by mu mohlo pomôcť dostať sa na tretie miesto, je ťažká úloha. Po prvom polčase Juventus viedol 4:0, vďaka dvom gólom Trezegueta, jednému gólu Miccoliho a jednému Marescu. To ale Juventusu nestačilo a v druhom polčase dokončil svoje veľdielo gólmi Di Vaia, Del Piera a Zalayetu. Vysoké víťazstvo 7:0 znamenalo nový rekord v histórii Ligy Majstrov. Dnes sa radí až na delenú tretiu priečku.

4. Arsenal CF – Slavia Praha 7:0 (sezóna 2007/08)


Slavia Praha prešla predkolami Ligy Majstrov naozaj bravúrne. Najprv v penaltovom rozstrele vyradila Žilinu, potom prešla cez Ajax Amsterdam a výborne začala aj v základnej skupine H, výhrou nad tímom Steaua Bukurešť 2:1. V druhom kole nestačila na Sevillu (2:4) a v treťom kole odohrala pamätný zápas v Londýne. Arsenal si v predkole poradil so Spartou, čo mu bolo generálkou na zápas so Slaviou. Už po 5 minútach hry strelil úvodný gól Arsenalu Fabregas a do odchodu do šatní už bolo 3:0. Kritické potom bolo rozpätie medzi 50. a 60.minútou. Slavia v ňom inkasovala ďalšie 3 góly. Rekord v Champions League potom vyrovnával Bendtner, ktorý minútu pred koncom riadneho hracieho času prekonal brankára Martina Vaniaka siedmykrát. Slavia Praha sa dostala pod paľbu kritikov, ktorých umlčala o 2 týždne po remíze s týmto istým súperom doma 0:0. Slavia nakoniec s 5 bodmi obsadila 3. priečku v skupine a presunula sa do Európskej Ligy. Arsenal vypadol vo štvrťfinále s Liverpoolom. 

3. Valencia CF – KRC Genk 7:0 (sezóna 2011/12)

Najaktuálnejším výsledkom nášho rebríčka je nedávny výbuch belgického Genku na pôde španielskej Valencie. Základná skupina E je nesmierne vyrovnaná a Leverkusen, Chelsea i Valencia predvádzajú kvalitný futbal. O tom, kto sa dostane do osemfinále, rozhodne 6.kolo. Jediný tím v skupine, ktorý postupové priečky neatakuje je práve Genk. Ten uhral remízu doma s Valenciou aj Chelsea, ale na trávniku týchto dvoch súperov vyhorel. S Chelasea 0:5, s Valenciou 0:7. Už prvý polčas nasvedčoval tomu, že domáci svojho súpera šetriť nebudú. Po góle Jonasa a hattricku Soldada bolo 4:0. V druhom polčase Valencia pridala ešte 3 zásahy, zásluhou Pabla Hernandéza, Aduriza a Costu. KRC Genk sa tak po prehre s Realom 0:6 (v sezóne 2002/03) zapísal do tohto rebríčka ešte raz a ešte neslávnejšie.



2. MŠK Žilina – Olympique Marseille 0:7 (sezóna 2010/11)

Slovenský futbal sa síce snaží na túto prehru zabudnúť, ale ťažko. Marseille slovenskému majstrovi zo Žiliny premiérovú účasť v Champions League poriadne pokazil. V tomto stretnutí bol prekonaný rekord novodobej Ligy Majstrov – najvyššia domáca prehra. Šošónov položil troma gólmi Gignac, dvoma Lucho González a jedným Heinze a Rémy. Po tomto výsledku Žilinu ešte čakal zápas v Londýne s favoritom skupiny – Chelsea. Neprajníci sa tešili na rekordný debakel, ktorý však neprišiel. Žilina sa za výsledok 1:2 zo Stamford Bridge hanbiť nemusí. O to väčšie sklamanie je fakt, že si dobré meno pokazila pred domácimi fanúšikmi. Žilina v skupine nezískala ani bod a skončila na 4.mieste, avšak dôležité je, že sa do hlavnej súťaže prebojovala. Po 1.FC Košice a Artmedii Petržalka tak bola len tretím slovenským mužstvom.

1. FC Liverpool – Besiktas 8:0 (sezóna 2007/08)


FC Liverpool na tom v skupine A po troch odohraných zápasoch vôbec nebol dobre. Po remíze v Porte, prehre doma s Marseille a prehre v Turecku s Besiktasom bol na poslednom mieste a šance na postup boli veľmi malé. V odvetných zápasoch však bol Liverpool stopercentný. Všetko začal veľkolepou odvetou s Besiktasom na Anfield. Skóre stretnutia v 19.minúte otvoril a v 89.minúte uzatvoril Peter Crouch, druhým dvojgólovým hráčom bol Ryan Babel. Jeden gól strelil kapitán Steven Gerrard, ale hlavnou hviezdou zápasu bol Yossi Baneayoun, trojgólový strelec. FC Liverpool tak prekonal prehry Slavie a Olympiakosu vytvorením nového, naozaj ťažko prekonateľného rekordu Ligy Majstrov. The Reds potom zvíťazili vo Francúzsku nad Marseille 4:0, doma s Portom 4:1 a vyšvihli sa tak na konečné druhé, postupové, miesto v skupine. V osemfinále Liverpool prešiel cez Inter Miláno, vo štvrťfinále cez Arsenal, ale v semifinále ho zastavila Chelsea.