Main Content

SAMIR HANDANOVIĆ: Kam zamieri obor?

štvrtok, 18. august 2011 18:57 | Autor: Lukáš Vráblik

SAMIR HANDANOVIĆ: Kam zamieri obor?
SAMIR HANDANOVIĆ: Kam zamieri obor? | zdroj: Lukáš Vráblik pre Sport7.sk, foto SITA

V utorok nastúpili na trávnik londýnskeho štadióna futbalisti Udinese v play-off o skupinovú fázu Champions League. Zanechali vynikajúci dojem, jednoznačne prevýšili domáci Arsenal, no smolne prehrali 0:1. Taliansky klub mal viac z hry, bol dopredu veľmi nebezpečný, vypracoval si obrovské šance, zazvonila aj konštrukcia brány „kanonierov“.

Výborne chytal Samir Handanović. Do siete za svojim chrbtom pustil len zakončenie Thea Walcotta po šikovnom centri mladučkého Walesana Aarona Ramseyho. Na inkasovanom góle nemal vysoký slovinský brankár žiadny podiel, nemohol mu zabrániť.

Handanović sa za pomerne krátky čas vypracoval vo vynikajúceho gólmana. Narodil sa bosnianskej rodine v Ľubľane, štrnásteho júla 1984. Členovia famílie mali športový talent. Napríklad Samirov bratranec Jasmin chytá za slovinskú reprezentáciu (kryje chrbát Samirovi z pozície náhradníka) a ešte prednedávnom hájil farby talianskeho mužstva Empoli.

Samir vážnejšie odštartoval kariéru v klube Domžale. Nejaký čas strávil na hosťovaní v tíme Zagorje a upútal pozornosť špičkových skautov Udinese. Tí sa rozliezajú po celom svete, aby našli talentovaných futbalistov, ktorých za „pár šupov“ prilákajú do mužstva a o pár rokov predajú do veľkoklubu za horibilnú sumu (spomeňte si na prestup Alexisa Sanchéza do Barcelony). Všimli si aj Samira a v lete 2004 oficiálne spečatil svoj transfer podpisom zmluvy. Vo vlasti zavládlo nadšenie a Samirovi prišla pozvánka na priateľský zápas so Slovenskom (sedemnásteho novembra 2004). Podarilo sa mu udržať čisté konto.

Na post brankárskej jednotky sa nemohol dostať, veď mal iba dvadsať rokov a prvoligový taliansky klub potrebuje ostrieľaného brankára. Tréneri sa teda rozhodli, že pošlú Samira na hosťovanie, aby nazbieral skúsenosti, oťukal sa a vrátil sa ešte lepší, ako prišiel. Najskôr zamieril na pol roka do Trevisa, potom do Lazia Rím, kde odchytal iba jeden zápas. Najúspešnejšie obdobie prežil v sezóne 2006/2007 v Rimini. Zišlo sa naozaj vynikajúce mužstvo, okrem neho tam hosťovali Digao z AC Miláno (brat Kakáho) a Ahmed Barusso z AS Rím. Rimini ukončilo ročníka na piatej priečke v Serii B (druhá najvyššia talianska súťaž). Handanović bol naozaj vynikajúci, najmä vďaka nemu sa tím pýšil štvrtým najmenším počtom inkasovaných gólov v súťaži.

To bol dostatočný signál pre Udinese. Na ďalšie hosťovanie ho už nepustilo. Po odchode Morgana De Santicsa v lete 2007 dostal konečne priestor ako jednotka a bol taký fantastický, že na tento post už nikoho nepustil. Podpísal nový kontrakt do tridsiateho júna 2012, podobne ako spoluhráči Asamoah Gyan (dnes Sunderland AFC) a Fabio Quagliarella (teraz Juventus Turín). 



Vyznačuje sa úžasnou pohyblivosťou. Predvádza neuveriteľné zákroky, má úžasný reflex. Navyše je špecialistom na pokutové kopy. Slávny brankár Juventusu a „squadry azzura“, Gianluigi Buffon povedal, že Handanović patrí medzi najlepších brankárov v talianskej lige. Slovinci ho však radia až medzi svetovú elitu. Majú na to dôvod, veď je národný hrdina...
   
Stal sa obrovskou oporou reprezentácie, ktorej vychytal postup na majstrovstvá sveta 2010. Zaskvel sa najmä v barážovom stretnutí s Ruskom (osemnásteho novembra 2009), keď si udržal čisté konto. Slovinci hrali naozaj vynikajúco, o čom sme sa mohli na vlastnej koži presvedčiť aj my. Prehrali sme s nimi 1:2 a 0:2. Jediný gól našich zaznamenal v mariborskom zápase Martin Jakubko. Občas sa však „predvedie“ zaváhaním, ktoré môže skončiť zle. Napríklad pri kvalifikačnom stretnutí v Bratislave so Slovenskom, keď mu vypadla ľahká ďalekonosná strela Jána Ďuricu a následne zazvonila žrď. Vtedy si musel poriadne vydýchnuť... Väčšinou predvádza spoľahlivé zákroky a práve preto je objektom záujmu európskych veľkoklubov.

Ešte tak dva mesiace dozadu sa spomínal enormný interes nemeckého Bayernu Mníchov, ktorý mal Samira „v rezerve“, keby náhodou nevyšiel plánovaný príchod Manuela Neuera zo Schalke 04 Gelsenkirchen. Brankársku otázku riešil aj Arsenal FC. Hovorilo sa, že by Slovinec mohol zamieriť na Emirates Stadium, ale pravdepodobne sa tak nestane, teda aspoň v tejto sezóne. Arséne Wenger sa asi bude spoliehať na Poliaka Wojciecha Szczesneho. Medzi záujemcov vraj patrí aj Liverpool, ale ten má v súčasnosti spoľahlivú jednotku, španielskeho brankára „Pepeho“ Reinu.

Uvidíme, či stodeväťdesiatštyri centimetrov vysoký slovinský hrdina Udinese opustí. V tomto prestupovom okne sa tak zrejme nestane, nič tomu nenasvedčuje. Pre Udinese je to obrovský drahokam do budúcnosti, ktorý má ešte najlepšie roky pred sebou.