Main Content

DAVID DE GEA: Zastúpi Van der Sara?

piatok, 19. august 2011 13:11 | Autor: Lukáš Vráblik

DAVID DE GEA: Zastúpi Van der Sara?
DAVID DE GEA: Zastúpi Van der Sara? | zdroj: Lukáš Vráblik pre Sport7.sk, foto SITA

Edwin Van der Sar sa s Manchestrom United nerozlúčil víťazstvom. Posledný zápas, finále Ligy majstrov s Barcelonou, „červení diabli“ prehrali 1:3. Sir Alex Ferguson sa dlho pripravoval na chvíľu, keď štyridsaťročný a stále spoľahlivý holandský brankár ukončí kariéru.

Našiel si kandidátov, ktorý by legendárneho Edwina mohli nahradiť. Omieľali sa mená ako Manuel Neuer zo Schalke 04 Gelsenkirchen (napokon odišiel do Bayernu Mníchov), Maarten Stekelenburg z Ajaxu Amsterdam. Hovorilo sa aj o iných, napríklad o Vincentovi Enyeamovi, ale to už boli iba špekulácie. Napokon prišiel veľmi talentovaný, onedlho dvadsaťjedenročný rodák z Madridu, David De Gea.

Do mládežníckej akadémie Atlética nastúpil v desiatich rokoch. Patril k najväčším brankárskym talentom a onedlho sa dostal do rezervného družstva Atlética. Bol oporou „béčka“ v Segunda División B. Prezentoval sa najmä chytaním jedenástok. Do áčka sa dostal ako náhradník Roberta. Keď sa jednotka zranila v zápase Ligy majstrov s Portom (30. septembra 2009), nastúpil zelenáč De Gea. Atlético síce prehralo 0:2, ale De Gea rozhodne nesklamal. Odvtedy sa usadil v základnej zostave, kde zostal až do konca minulej sezóny. Príležitosť dostával aj po príchode nového trénera Quiqeho Sáncheza Floresa. Konkurent na brankárskom poste, Sergio Asenjo, robil obrovské chyby a opäť sa ukázalo na talentovaného De Geu, ktorý sa v lige stal dvakrát „mužom zápasu“ (proti Athleticu Bilbao a Valencii). Ligový debut si odkrútil tri dni po zápase s Portom v stretnutí s Realom Zaragoza. Bol pri úspešnom ťažení Európskou ligou v sezóne 2009/2010, keď odchytal osem zápasov vrátane víťazného finále proti Fulhamu (2:1). Začiatok ďalšieho ročníka okorenil ziskom Európskeho Superpohára. Atlético zvíťazilo 2:0 nad víťazom Ligy majstrov, Interom Miláno, a De Gea chytil jedenástku obávanému kanonierovi Diegovi Militovi.



Vynikajúce výkony si teda všimol Sir Alex Ferguson. Ten oznámil Španielov príchod 24.mája 2011, ale manažment Atlética a De Gea akúkoľvek dohodu popreli. Všetko vyplávalo na povrch 27.júna – De Gea podstúpil v Manchestri lekársku prehliadku a o dva dni bol prestup spečatený. „Som veľmi pyšný a nemôžem sa dočkať, ako vybehnem na trávnik v drese Manchestru United. Keď sa o vás zaujíma taký klub, ste veľmi šťastní. Budem sa snažiť zo seba vydať maximum a ukázať svoje schopnosti,“ povedal De Gea po potvrdení transferu. Debut si odbil v prípravnom zápase so Chicagom dvadsiateho štvrtého júla a prednedávnom chytal v Community Shield proti Manchestru City. Súťažnú premiéru si určite predstavoval inak. Druhý gól z kopačky Edina Džeka padol zbytočne, De Geovi prepadla do brány nie príliš prudká strela z diaľky. Mal šťastie, že sa zmohli jeho spoluhráči v ofenzíve a otočili skóre z 0:2 na 3:2. Prvý zápas v lige odchytal na pôde West Bromwichu Albion. Fergusonovi chlapci zvíťazili 2:1, De Gea inkasoval po zakončení Shane Longa.

Úspechy zbiera aj na reprezentačnej scéne. Roku 2007 sa stal so španielskym výberom do sedemnásť rokov majstrom Európy a v tom istom roku s rovnakou kategóriou získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta do dvadsať rokov. Prednedávnom vybojoval na majstrovstvách Európy do dvadsaťjeden rokov v Dánsku zlato. Za áčko si ešte nezachytal. Predsa len, na poste brankára sú traja veľmi silní konkurenti – Iker Casillas, Pepe Reina a Victor Valdés. Tréner Vicente del Bosque si však De Geu pozorne všíma a minulý rok ho dokonca vybral do širšej nominácie pred juhoafrickým svetovým šampionátom. Do konečného dvadsaťtričlenného výberu sa David De Gea neprebojoval.

Je len otázkou času, kedy si pripíše prvú čiarku v seniorskom reprezentačnom drese. Môže byť veľkou istotou do budúcnosti.