Main Content

Poľský atlét predáva striebro z Ria. Dôvod vás dojme

streda, 24. august 2016 13:06 | Autor: Dávid Lech

Poľský atlét predáva striebro z Ria. Dôvod vás dojme
Poľský atlét predáva striebro z Ria. Dôvod vás dojme | zdroj: © TASR

Poľský atlét Piotr Malachowski sa rozhodol predať striebornú medailu z OH v Riu. Jeho dôvod na uskutočnenie aukcie dojíma celý svet.

Obrovský skutok. 33-ročný poľský atlét venujúci sa disciplíne hod diskom je poriadnym kusom chlapa. Meria 193 centimetrov a váži 130 kilogramov. Okrem veľkej postavy má taktiež veľké srdce, čo potvrdil po návrate z olympijských hier 2016 v Brazílii. V Riu sa mu v hode diskom podarilo vybojovať striebornú medailu vďaka výkonu 67,55 metrov. Po návrate do rodnej krajiny sa ale odhodlal k veľkolepému činu.

Malachowski odôvodnil predaj cenného kovu na sociálnej sieti Facebook, kde píše: „Vyhrať olympijskú medailu je jeden zo snov atléta. Samozrejme, ešte vzácnejšie je zlato. Urobil som pre jeho zisk všetko, čo bolo v mojich silách. Žiaľ, nevyšlo to. Nech to skončilo akokoľvek, osud mi dal šancu navýšiť cenu môjho striebra.

Suma z predaja totiž pôjde na konto 3-ročného Oleka Szymanskiho, malého Poliaka, ktorý trpí nevídanou formou rakoviny postihujúcou oči malých detí. Olek potrebuje špeciálnu starostlivosť na onkológii v New Yorku. V Poľsku jeho chorobu nedokážu liečiť a rodina chlapca nemá dostatok financií na liečbu. Poľský atlét sa im rozhodol pomôcť týmto veľkolepým gestom. „Neexistuje šanca zachrániť Olekove oči v Poľsku. Jedinou možnosťou je terapia v New Yorku. Pomôže aukciou alebo prispením na jeho konto. Ak sa to podarí, moje striebro bude mať väčšiu hodnotu ako zlato,“ neustále burcoval verejnosť k pripojeniu sa k jeho charitatívnej činnosti.

33-ročný Poliak napokon dokázal na aukcii vyzbierať potrebnú sumu (126 000 USD). „Deklarovali sme, že spoločne dokážeme robiť zázraky. Moja strieborná medaila má dnes omnoho väčšiu hodnotu ako pred týždňom. Stojí za životom a zdravím malého Oleka. Je to náš úžasný a spoločný úspech, neskrýval radosť po predaji medaily Dominike a Sebastianovi Kulczykovcom.