Main Content

Vyhral zlatú medailu, no aj tak je všetkým na posmech. Lochte doplatil na vlastné klamstvo

pondelok, 22. august 2016 13:05 | Autor: TASR

Vyhral zlatú medailu, no aj tak je všetkým na posmech. Lochte doplatil na vlastné klamstvo
Vyhral zlatú medailu, no aj tak je všetkým na posmech. Lochte doplatil na vlastné klamstvo | zdroj: © TASR

Rio de Janeiro 22. augusta (TASR) - V Riu de Janeiro si vybojoval šiestu zlatú medailu v kariére, úspešný výsledok však zatienil obrovským škandálom.

Plavec Ryan Lochte si vymyslel ozbrojené lúpežné prepadnutie, aby spoločne s tromi reprezentačnými kolegami zakryl vlastný vandalizmus. Namiesto obdivu za úspešnú športovú kariéru sa stal terčom trpkej satiry a posmechu. 

Druhá olympijská nedeľa - Lochte oznámil svojej matke, že sa stal obeťou lúpežného prepadnutia a Ileana Lochteová zalarmovala médiá. Tridsaťdvaročný plavec uviedol, že po párty spoločne s trojicou priateľov-plavcov Gunnarom Bentzom, Jamesom Feigenom a Jackom Congerom nasadli do taxíka, ktorý následne mali prepadnúť príslušníci armádnej služby. Lochte vypovedal, že sa útočníkom vzpriečil, pričom jeden z nich mu priložil zbraň k čelu a prikázal mu, aby si ľahol na zem. Útočníci mali plavcov okradnúť - Lochtemu údajne vzali všetky doklady, peňaženku aj telefón - a následne ich nechať odísť. Svedectvo v prvom momente nikto nespochybnil, keďže v Riu vládol organizačný chaos a ulice neboli dvakrát bezpečné, čo potvrdili aj viaceré medializované správy.

Brazílska polícia o niekoľko dní neskôr zotrela vinu z bezpečnostných zložiek a vďaka videozáznamu z miesta činu Lochteho výpoveď vyvrátila. Dokonca práve Američanov obvinila z vandalizmu. Americký olympijský výbor následne ozrejmil, že jeden z kvarteta športovcov sa v priestoroch čerpacej stanice podieľal na vandalizme a za škody si vojenské zložky vypýtali od plavcov peniaze.

Ako prvý sa z "poškodených" k incidentu vyjadril Lochte, ktorý sa po prevalení lží ospravedlnil a dodal, že pri svojej prvej výpovedi mal byť uváženejší a úprimnejší. Nasledovalo priznanie ďalšieho z kvarteta plavcov Bentza. Uviedol, že v noci zastavili plavci s taxíkom pri samoobsluhe, aby použili toaletu. "Vo vnútri sa nenachádzala, preto sme si naivne uľavili zozadu budovy za kríkmi. Nie som istý prečo, ale pokým sme boli v tomto priestore, Ryan doniesol akýsi zarámovaný kovový inzerát, ktorý bol ukotvený na tehlovej stene," uviedol Bentz.

Plavci následne nastúpili do taxíka a chceli odísť. V tom však dvaja bezpečnostní pracovníci namierili na vozidlo zbraňou a povedali im, aby vystúpili. "Nemôžem komentovať jeho činy, ale Ryan začal na nich ručať," dodal Bentz. Podľa jeho ďalších slov prišlo k obojstrannej slovnej výmene názorov, nie však k fyzickému kontaktu. "Jeden z bezpečnostných pracovníkov povedal, že musíme im zaplatiť, ak chceme odísť," priznal Bentz. Plavci sa "vykúpili" sumou približne 50 dolárov. Lochte nato zareagoval ešte pokornejšie ako v prvom prípade a kajal sa, že jeho správanie sa bolo detinské a všetko zbytočne zveličil.

Celá kauza v závere olympijských hier v Riu de Janeiro vyústila do obrovskej satiry na Lochteho adresu. Ľudia si z neho na sociálnych sieťach uťahovali s hashtagom #LochteGate. "Vidno, že nie sú to synchronizovaní plavci. Tí by boli vo všetkom jednotní," znela jedna z posmešných reakcií na sociálnych sieťach. "Scenár Ryana Lochteho pre nový seriál vyzerá dobre," znela ďalšia. "Kriminálny hrdina Ryan Lochte sa vrátil do vlasti a počíta zisk z posledného lúpežného prepadnutia."