Main Content

Vzíde z dvojice Nemecko – Francúzsko nový majster Európy?

pondelok, 4. júl 2016 17:55 | Autor: Filip Chudý

Vzíde z dvojice Nemecko – Francúzsko nový majster Európy?
Vzíde z dvojice Nemecko – Francúzsko nový majster Európy? | zdroj: © TASR

Poznáme už aj druhú semifinálovú dvojicu Eura, ktorá je oproti prvej na papieri výrazne silnejšia. No to neznamená, že jej víťaz musí byť automaticky aj novým majstrom Európy.

Komentár Filipa Chudého

Ak to zoberieme časovo, potom sa nám práve v pondelok začal posledný týždeň Eura. Počas neho sa rozhodne o tej najdôležitejšej otázke, čiže kto zdvihne nad hlavu pohár Henriho Delaunaya. V tejto chvíli vieme iba to, že to bude niekto iný ako Španielsko, ktoré nezíska zlatý hetrik.

Ak chceme spoznať historicky desiateho držiteľa titulu majstra Európy, potom musí vyhrať niekto z prvej semifinálovej dvojice, pretože Portugalsko a Wales takýto veľký turnaj ešte nevyhrali. Nemci sa môžu osamostatniť so štyrmi trofejami na čele historických tabuliek od Španielov, Francúzi sa môžu naopak k Nemcom a Španielom pridať.

Papierovo sa to v tejto chvíli zdá jasné, kto vyhrá semifinále Nemecko – Francúzsko, ten bude novým majstrom Európy, ale zdanie môže niekedy klamať. V silnejšej polovici pavúka si totiž silné reprezentačné mužstvá medzi sebou uberajú sily, kým v tej slabšej sa akoby mužstvá len rozohrávali na finále. Zvlášť na strane Portugalska, ktoré sa zdá byť pravdepodobnejším finalistom, je to evidentné.

No to nič nemení na tom, že už tretíkrát počas vyraďovacej časti uvidíme akoby predčasné finále, ktoré bude zrejme navyše opäť papierovo pútavejšie ako samotné finále, čo tu asi ešte nebolo. Lepšie povedané, v histórii Eura nikdy, keďže až teraz sa hrá osemfinále, pričom ani pri MS sme nič v takýchto rozmeroch v minulosti nezaznamenali.

Zvlášť štvrťfinále Nemecko – Taliansko bolo vynikajúce, ak si teda odmyslíme prevedenie pokutových kopov. V tomto stretnutí na seba narazili, čo sa týka predvedenej hernej kvality, dva najlepšie tímy na Eure. Taliani boli najlepšie pripravení zo všetkých, len doplatili na to, že nemajú také individuality ako Nemci. Ak by ich mali, zrejme o ten povestný chlp vyhrajú oni. Naozaj je škoda, že takýto duel bol už tak skoro.

Francúzi určite boli radi, že im sympatický Island odpratal z cesty rivala z Anglicka, ale hostiteľská krajina vie, že čo stačilo na Islanďanov, to na úradujúcich majstrov sveta nebude ani zďaleka. Francúzsko má dobrých hráčov, ale Nemecko má lepšie fungujúci stroj, v ktorom ťažko čakať, že vypadne nejaká súčiastka, ktorá bude mať pre celkové vystúpenie mužstva na Eure fatálne následky. Preto ak chcú domáci ísť až do finále, budú musieť hrať lepšie ako Nemci, čiže na hranici svojich schopností, čo je veľmi ťažké ukázať, hoci Taliani to ukázali, ale aj tak im to nestačilo.

No čím väčšia bitka to bude, tým väčšie šance bude mať v skutočnom finále víťaz prvého semifinále, o voľnom dni navyše preňho ani nehovoriac. Na konci takto ťažkého turnaja sa totiž ráta každá hodina k dobru. Víťaz semifinále Nemecko – Francúzsko bude síce obrovský favorit na titul, ale to neznamená, že bude aj víťaz. Finálové stretnutia Eura priniesli v histórii už toľko prekvapení, že ďalšie nikoho už nešokuje.