Main Content

Je islandské víťazstvo nad Anglickom až tak dobrou správou pre Slovensko?

streda, 29. jún 2016 18:17 | Autor: Filip Chudý

Je islandské víťazstvo nad Anglickom až tak dobrou správou pre Slovensko?
Je islandské víťazstvo nad Anglickom až tak dobrou správou pre Slovensko? | zdroj: © TASR

Vo futbalovej Európe stále doznieva vypadnutie Anglicka s Islandom. Tento výsledok sa výrazne dotýka aj nás, keďže práve Anglicko je našim najbližším a zrejme aj najvážnejším súperom v bojoch o Rusko.

Komentár Filipa Chudého

Zrejme najväčšia senzácia tohtoročného Eura sa zrodila na anglický účet. Už ste určite čítali, počuli, či videli všetky možné porovnania medzi ostrovnými krajinami, ktoré vytvorili poslednú osemfinálovú dvojicu. Sympatickému Islandu držali palce snáď všetci, možno aj niektorí Angličania. A hoci je postup Islandu dobrou správou pre futbalový svet a veľmi potešil aj veľkú časť Slovákov, v skutočnosti je otázkou, či je to pre Slovensko až tak dobrý výsledok.

My sa totiž na to musíme pozerať tak, čo to prinesie nám, nie iným. Našim najbližším súperom a vlastne zrejme jediným v boji o priamy postup na MS do Ruska bude práve Anglicko. A hoci pôjde v septembri v Trnave len o prvý krok v kvalifikácii, už ten môže rozhodnúť o tom, ako to s nami bude vyzerať na konci kvalifikačných bojov. Presvedčili sme sa o tom aj v minulej kvalifikácii. Vyhrali sme na Ukrajine, porazili Španielsko a už sme boli jednou nohou vo Francúzsku. A hoci aj neskôr sme museli o postup tuho bojovať, no už sme ho nemuseli naháňať.

Teraz v anglickom futbale nastane menšie zemetrasenie, pričom nemôžeme vedieť, čo to s nimi presne spraví. Kým náš súper teda bude absolútne nečitateľní, my pre zmenu naopak, pretože aj keď Ján Kozák hovoril o generačnej výmene, v základnej zostave sa nič zásadné nezmení, pretože nemá veľmi ani čo. Samozrejme, môže byť pre nás aj dobré, že premiéru pod novým trénerom absolvujú u nás, ale tvrdiť s istotou to nemôžeme.

Pri všetkej úcte k Royovi Hodgsonovi, teraz môže mať Anglicko už len lepšieho trénera. Lebo neveríme tomu, že za taký plat, čo anglická asociácia ponúka, nájdu opäť len takéhoto nevýrazného trénera. Ján Kozák je od Hodgsona niekoľkonásobne lepší, no to by sa dalo povedať o viacerých našich tréneroch.

Neúspech v Brazílii a Francúzsku nesie Hodgsonov výrazný rukopis. V Anglicku už otvorene hovoria, že ho mali radšej vyhodiť už pred dvomi rokmi, lebo takto iba zbytočne stratili čas. Je síce pekné, že už na to prišli, no svet to vedel už dávno, ako poslední na to prišli vlastne až Angličania. A hoci sú tí teraz futbalovo dole, aj tak sú našim najvážnejším súperom v bojoch o Rusko, preto ich musíme pozorne sledovať.

Anglicko malo na Eure najmladší výber, ktorý môže pod rukami dobrého trénera napredovať. Hodgson takým nebol, preto by bolo pre nás lepšie, ak by povedzme Angličania vypadli až s Francúzskom vo štvrťfinále po tesnom boji, vtedy by zrejme pokračoval. No už sa to zmeniť nedá a my sa musíme pripraviť na súpera, ktorý o nás bude vedieť viac, ako my o ňom. No to sa dá povedať aj o Angličanoch. Tí v septembri tiež zrejme budú vedieť viac o nás, ako o sebe. A hoci sa už teraz tešíme na štart kvalifikácie o MS 2018, až výsledky v nej dajú odpoveď na otázku, či sú súčasné anglické problémy pre nás zlou, alebo dobrou správou.